Опенхаймер“ на Кристофър Нолан се очертава като едно от най-големите заглавия

...
Опенхаймер“
на Кристофър Нолан се очертава като едно от най-големите заглавия
Коментари Харесай

Кристофър Нолан: „Опенахмер“ може да ви унищожи емоционално 


„ Опенхаймер “ на Кристофър Нолан се обрисува като едно от най-големите заглавия за това лято. Екранизацията на книгата на американския публицист Кай Бърд „ Опенхаймер. Американският Прометей “ за теоритичния физик, началник на проекта „ Манхатън “ за основаването на атомната бомба, дава обещание да ни даде нещо епично и внушително.

Но внимавайте! Самият режисьор предизвестява всеки, който има желание да си купи билет за кино и да гледа лентата – този филм може да ви „ унищожи “ емоционално.

В изявление за сп. Wired Кристофър Нолан изяснява по какъв начин някои от феновете на предварителните тестови прожекции са имали някои много прочувствени реакции.

Историята на филма се предава през очите на основния воин – Робърт Опенхаймер (в ролята ще видим невероятния Килиън Мърфи), като минава през целия път от уговарянето му да се заеме с този план в името на това да се постави завършек на Втората световна война, през основаването на атомната бомба, та до следствията от нея.

И всичко това е поело цялата прочувствена тежест на събитията, които се случват.

По думите на Кристофър Нолан самият филм дава на феновете едно много интензивно преживяване, защото самата история е напрегната и въздействаща.

„ Наскоро го демонстрирах на режисьор, който сподели, че това е нещо като филм на ужасите “, казва Нолан, само че акцентира, че той самичък не спори с сходно определение.

Той коментира, че историята на Опенхаймер е цялостна с невъзможни въпроси, невъзможни етични алтернативи и парадокси.

„ В неговата история няма лесни отговори. Има единствено сложни въпроси и това прави историята толкоз завладяваща. Мисля, че успяхме да намерим доста неща, за които да бъдем оптимисти във кино лентата, в действителност “, споделя режисьорът и добавя, че лентата му демонстрира комплициран букет от страсти, предизвикани от страшни събития. И именно в това се крие ужасът.

Той показва, че за края на кино лентата се е постарал да бъде задоволително отворен и да остави един голям провесен въпрос, който да накара хората да мислят и да провокира полемики.

Самите реакции към „ Опенхаймер “ от тестовите прожекции са повече от показателни за това какво ще е въздействието му. 

„ Някои хора си потеглят от кино лентата безусловно унищожени. Те не могат да приказват. Имам предвид, че има детайл на боязън, който е там в историята, в нейната основа. Но любовта към героите, любовта към взаимоотношенията им е най-силната, която съм правил в миналото “, изяснява още той.

Не само режисьорът споделя това чувство. Кай Бърд, създателят на книгата „ Опенхаймер. Американският Прометей “, също изрича какъв брой впечатлен е от чувството, което филмът на Нолан е оставил в него, откакто е гледал предварителната прожекция.

„ В момента съм замаян и към момента се възвръщам прочувствено от това, което гледах “, споделя Бърд в своя лекция в Института за напреднали изследвания към университета „ Принстън “.

„ Мисля, че това ще бъде зашеметяващо художествено достижение и се надявам, че наистина ще подтиква народен, даже световен диалог по проблемите, за които Опенхаймер обезверено искаше да приказва – за това по какъв начин да живеем в атомната епоха, как да живеем с бомбата и за маккартизма – какво значи да си родолюбец и каква е ролята на един академик да приказва за публични проблеми в едно общество, напоено с технологии и просвета “, разяснява още Кай Бърд.

Нолан споделя, че за него е било огромно облекчение да приключи кино лентата, като в този момент вече може да спи умерено. Той удостоверява, че макар целия тъмен ореол, който се създава към „ Опенхаймер “ децата му към този момент са гледали кино лентата.

В лентата участват Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън, Робърт Дауни-младши, Флорънс Пю и други Това е първият филм на Кристофър Нолан, който е систематизиран с рейтинг R – неразрешен за лица под 17 години без компаньон, след „ Инсомния “ от 2002 година

Премиерата на „ Опенхаймер “ по кината е на 21 юли, оповестява webcafe.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР