Опасността коронавирусът да се отрази на световното население нараства все

...
Опасността коронавирусът да се отрази на световното население нараства все
Коментари Харесай

Какво сочат глобалните пазарни тенденции на фона на сегашните новини?

Опасността коронавирусът да се отрази на международното население нараства от ден на ден и към този момент е водеща вест по всички излъчвания вести. COVID-19 освен води до боязън от тежки последствия върху здравето на заболелите, чиято смъртност стигна до 5% в град Ухан – епицентърът на болестта – само че и към този момент очевидно се отразява на световната стопанска система и пазари. Това не е чудно, защото жертвите на вируса нарастват всекидневно и към този момент доближават 1775 души. В геометрична градация нараства и броят на инфектираните с новия вирус, които надвишават 71 800 души. До какво водят тези вести?

Нестабилност и спад на международните пазари
Тъй като броят на страните, в които има потвърдени случаи на заболели от ковид, набъбна на 25, страните се усещат уязвими и нендостатъчно готови за тази нова опасност, която съгласно шефа на СЗО Тедрос Гебрейесус съставлява по-сериозен зложелател от тероризма.
В редица пазарни ниши към този момент се следи забележителен спад или неустойчивост. Показател за това е Форекс търговията, където цената на азиатските акции варира непрестанно, а акциите на самолетните компании се сринаха. Най-сериозен спад бележат валутите AUD и NZD, последвани от щатския $, директно повлияни от рецесията с ковид.
След регистрирането на 10 случая на инфектирани с ковид в Австралия, които към този миг са нарастнали на 15 души, страната реши да не позволява идващи от Китай на своя територия. За януари месец 2020 година най-стабилна и сигурна валута остава GBP.

Китай дава отпор
Именно по тази причина Китай поставя огромни старания, с цел да инжектира стопанската система на страната в изискванията на тази рецесия и подбудените страхове в целия свят. Това тя прави по няколко метода:
  - Намали някои налози и такси, с цел да направи страната по-привлекателна за вложителите.
  - Централната банка в Китай намали основен лихвен %, с цел да влее спомагателна ликвидност.
  - В разследване на това показателят на сини чипове нарастна с 0,4%.
Всички тези ограничения се отразиха на цената на азиатските акции, които се повишиха на 557.30 и са покрай най-високото си равнище за януари – 558.30.
Въпреки привидното задържане на ситуацията, е мъчно да се предвижда икономическият резултат, който коронавирусът ще има върху Китай. Според икономисти през първото тримесечие от годината Китай ще забави темпа си на напредък с два процентни пункта, което може да се равнява на загуба от 62 милиарда $. От друга страна самият Китай се надява да се оправи с разрастващия се вирус до края на месец април тази година.
Как коронавирусът въздейства върху азиатските валути?
Китай не е единствената азиатска страна, върху чиято стопанска система се отрази новината за ковид. Спад бележат и японският Nikkei, Хонконгският Hang Seng, Shanghai Composite и корейският Kospi. Това се дължи на отрицателното въздействие на ковид върху доверието на вложителите към целия район.
Към момента Hang Seng и Shenzhen Composite се покачиха надлежно с 0,52% и 3,18%, като Shenzhen composite стигна 1835,96 пункта, а хонконгският показател Hang Seng е 27 959,6 пункта.
Японският Nikkei отбелязва 0,69% спад, а Южнокорейският Kospi – спад с 0,06%. Спад бележи и Сингапурският Straits Times, който се подрежда на второ място по брой на инфектираните от ковид след Китай и преди Япония.
Мнението на изтъкнат финансов анализатор
Интерес съставлява изявлението на старши пазарния анализатор в CMC Markets в Сидни Майкъл Маккарти. Според него всички ограничения, които Китайската национална банка и държавното управление вземат, с цел да избегнат срив в стопанската система, са ефикасни за малко време. Възможно е в скоро бъдеще цените на петрола да стигнат до дъното, защото доста летища са затворени. Следствието на това е закъснение в търсенето на петрола.
Анализаторът изрази учудването си от слабата реакция на европейските и американските вложители на новините за непрекъснато ново разпространение на болестта. Според него за сигурност на пазара не може да се приказва, а реакцията на азиатско-тихоокеанския район е надалеч по-разумна от тази на останалата част от света.
Какво е въздействието на Брекзит?
След дълги договаряния Брекзит е реалност от 1 февруари 2020 година, когато Англия публично напусна Европейския съюз. Въпреки това до края на 2020 година ще има временен интервал, в който не се чакат особени промени в обстановката досега. Тепърва следва Брюксел и Лондон да уговарят изискванията след Брекзит и доколко Англия ще се преценява с регулациите на Европейски Съюз.
Обединеното кралство занапред декларира, че няма да позволява навлизането на нискоквалифицирана работна ръка на територията й. За да получат право да работят на острова, служащите освен би трябвало да показват подготовка, само че и да имат предложение за високоплатена работа и да владеят британски език свободно.
Финансовите анализатори предвидиха намаление на английския паунд с 25 базисни пункта, което не се оправда и английската валута остана на твърда челна позиция, след решението на Английската централна банка да не трансформира равнищата на лихвите от 0,75%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР