Опасни плодове – ядките им могат да убият за няколко

...
Опасни плодове – ядките им могат да убият за няколко
Коментари Харесай

Ядките на кои плодове убиват за секунди

Опасни плодове – ядките им могат да убият за няколко секунди

Много хора и изключително децата, ядат ядките на някои от плодовете, в това число на кайсиите и на прасковите. Те, обаче, крият неподозирана заплаха – съдържат отровната циановодорна киселина, написа вестник „ Ал Арабия “.

Доктор Мохамед Ихаб Фуад – началник на отдела по биология в Националния проучвателен център в Египет, споделя, че ядките на някои плодове съдържат безцветна транспарантна течност, известна като синилна киселина или циановодород.

Бадеми и ябълки

В семките на ябълките и в ядките на бадемите, изключително в горчивите, се съдържа релативно огромно количество циановодород.

Синилна киселина има и в костилките на сливите, прасковите и кайсиите. Ако ядките имат присъщ горчив мирис или усет, това значи, че потреблението им може да провокира стомашни болки и даже отравяне.

 

Смъртоносна заплаха

Британската Агенция за хранителни стандарта предизвести, че 100 грама кайсиеви ядки са задоволителни да убият човек за няколко секунди. Според доктор Фуад, 40 грама изядени ядки от горчив бадем могат до доведат до мощно отравяне и да възникне потребност от хоспитализация.

Под въздействието на влагата от кайсиевите ядки или от бадемите се отделя синилна киселина, която провокира мощно отравяне.

Хората се подлагат на голяма заплаха, когато ядат ядки, защото суровите костилки на кайсиите и бадемите съдържат вещество, което след преработката в стомашния тракт се трансформира в силнотоксичен циановодород. Отравянето може да бъде избегнато, в случай че ядките бъдат подложени на термична обработка.

Смъртоносната доза синилна киселина е 0,24-0,97 мг/литър кръв.

Европейската организация по сигурност на храните предлага да се употребяват не повече от ½ костилка дневно , базирайки се на разбор за равнището на цианид, което не трябва да надвишава 0,5-3,5 мг/кг телесно тегло. 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР