ООН разкри, че до 20 000 души са избягали от

...
ООН разкри, че до 20 000 души са избягали от
Коментари Харесай

ООН: До 20 000 души са избягали от Судан в Чад

ООН разкри, че до 20 000 души са избягали от ескалиращото принуждение в Судан, с цел да търсят сигурност в Чад, като доста от тях не разполагат с съществени потребности като храна, вода и заслон.

Това заяви Агенция Франс Прес.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че множеството от пристигналите са дами и деца, които сега се приютяват навън.

Някои от бежанците са били въвлечени в сраженията в Суда н, сподели тя.

" През последните дни към 10 000 до 20 000 души са избягали от спора в суданския район Дарфур, с цел да потърсят леговище в прилежащ Чад ", съобщи Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, базирайки се на данни от екипите си на границата .

" Първоначалните, най-неотложни потребности са от вода, храна, заслон, здравни грижи, отбрана на децата и попречване на насилието, учредено на пола.

" Поради насилието, на което са подложени пресичащите границата, психосоциалната поддръжка също е измежду главните ни цели. "

ВКБООН съобщи, че Източен Чад, който граничи с Дарфур, към този момент е приел 400 000 бежанци от Судан и новопристигналите в допълнение натоварват така и така претрупаните публични услуги и запаси на страната.
 Пентагонът приготвя сили за евакуация на дипломатите на Съединени американски щати от Судан
Пентагонът приготвя сили за евакуация на дипломатите на Съединени американски щати от Судан

В Хартум има към 70 чиновници на посолството

Министърът на връзките и представител на държавното управление на Чад Азиз Махамат Салех съобщи пред Агенция Франс Прес, че са били признати сред 10 000 и 20 000 души, основно в департамента Асунга в провинция Уадай.

" Всеки ден хората се стичат и филантропичният кулоар е отворен ", сподели той.

Повече от 300 души са убити, откогато в събота избухнаха сраженията сред силите, лоялни на началника на суданската войска Абдел Фатах ал-Бурхан, и неговия заместител Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП).

Сраженията сред силите на двамата съперничещи си генерали не демонстрират признаци на затихване преди празненствата по случай края на Рамазана.
 СЗО приканва за филантропичен кулоар в Судан
СЗО приканва за филантропичен кулоар в Судан

Организацията упорства за безвредното придвижване на медици, пациенти и коли за спешна помощ

" Трагично е, че към този момент получихме известия за бежанци, попаднали в продължаващите сражения в Судан ", съобщи Рауф Мазу, асистент висш комисар на ВКБООН по интервенциите.

" Спешно е спорът да спре, с цел да се предотврати загубата на още човешки животи. Повтаряме апела си към всички страни да пазят цивилното население , в това число бежанците и разселените лица, и да зачитат сигурността на филантропичния личен състав, с цел да може да се достави жизненоважната помощ. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР