ООН призова световните лидери да съживят идеята, довела до приемането

...
ООН призова световните лидери да съживят идеята, довела до приемането
Коментари Харесай

ООН: Да съживим Всеобщата декларация за правата на човека

ООН прикани международните водачи да съживят концепцията, довела до приемането на Всеобщата декларация за правата на човека от преди 75 години, с цел да се опълчват на днешното необятно публикувано подтисничество и поляризацията, съобщи Агенция Франс Прес.

Текстът, признат след Втората международна война и Холокоста, бележи първия път, когато страните се спогаждат да пазят главните права и свободи в повсеместен мащаб за всички хора.

" В пепелта на световната война, този документ донесе вяра. За да се постави завършек на кръвопролитията, той даде обещание правдивост ", съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк.

" Той очерта пътя към мира ", сподели той, пред събралите се на тържественото честване на 75-годишнината от основополагащия акт, признат в Париж на 10 декември 1948 година

Тюрк показа, че мислите му са ориентирани към милионите хора, които страдат отвратително в окупираната палестинска територия, по-специално в Газа и Израел, както и тези в Судан, Украйна, Мианмар и на доста други места.

" Глад. Потисническа и изпълнена с ненавист дискриминация. Репресии и гонене. Заплахи за правата на индивида, подбудени от изменението на климата, замърсяването и загубата на биоразнообразие. Това са дълбоки и взаимосвързани провокации, които произтичат от неспазването на правата на индивида ", съобщи Тюрк на събитието в европейската централа на Организация на обединените нации в Женева.

По време на срещата, която стартира с минута безмълвие за жертвите на нарушавания на правата, Тюрк съобщи, че декларацията дава " управление " за решение на големите провокации, пред които светът е изправен през днешния ден.

" Декларацията резонира с античната мъдрост, която свързва всички човешки същества ", сподели комисарят по правата на индивида на Организация на обединените нации.

Въпреки че не е правно обвързваща, декларацията акцентира върховенството на самостоятелните права над тези на държавните.

" Съставителите на Всеобщата декларация надвишават геополитическите конфликти и икономическите разлики. Те загърбиха доста жестоки спорове, с цел да основат този заветен текст, който освети пътя към мира, справедливостта и свободата ", съобщи Тюрк.

" Това е апел да се върнем към духа, който накара всяка страна членка да одобри Всеобщата декларация и да основаваме решенията на локално, национално и международно ниво, във всички области на политиката върху неразривната и равната стойност на всеки един човешки живот ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР