Онзи ден бяха на среща с журналисти в посолството на

...
Онзи ден бяха на среща с журналисти в посолството на
Коментари Харесай

Защо Русия не говори за корупция в България

Онзи ден бяха на среща с публицисти в посолството на Русия в София. Когато попитах посланика за какво Русия в никакъв случай, но в никакъв случай не приказва за корупцията в България, той отвърна: " О, това съм го оставил на Европейския съюз. "

С този анекдот, разказан от Светослав Терзиев от в. " Сега ", приключва публикацията " В България царува ендемична корупция ", с която френският седмичник " Журнал дьо диманш " показва коя е страната, поела от 1 януари председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Изданието изброява тезите, оповестени и в други издания в края на 2017 година - за най-корумпираната страна в Европейски Съюз, за най-несвободните медии в Европейски Съюз, за това, че никой не може да отговори какъв брой въпреки всичко са милионите евро за европредседателството и по какъв начин тъкмо се изразходват.

Но текстът съдържа и по-остри квалификации: " Има нещо детинско, нещо като увъртане на слаб възпитаник, което съвсем те разсмива. Да приемеш антикорупционен закон броени дни преди шестмесечното ротационно председателство! Ама вие съществено ли! "

В публикацията се приказва, че елементарните хора в страната нямали илюзии: " България е като дребна Русия - мафиотско мислене, поради което в никакъв случай няма да покрием критериите, които ни се слагат от Брюксел. " " В навечерието на Нова година единствено шепа от най-критично настроените стачкуват пред постройката на държавното управление и това е надалеч от десетките хиляди протестиращи в Румъния или от протестните самозапалвания преди няколко години в България. "

Повече от 10 години след приемането в Европейски Съюз за корупцията ще ви опишат по какви ли не мотиви - за приемане в детска градина, за добър доктор, за проблеми с полицията или, само че в много по-големи мащаби, за приемане на контракт, финансиран с парите на Европейския съюз, написа още " Журнал дьо диманш ". В София посрещат посетители с усмивки и изказвания, че няма такива работи, само че е задоволително да се разноските в полите на Витоша, с цел да разберете за какво тук се приказва, че 10 семейства управляват благосъстоянието на страната. Някои от тях са си построили там превъзходни къщи с защита и камери за сигурност. Да живееш в Бояна или Драгалевци значи " Аз съм богат " или " Аз съм подкупен ".

Но снегът по Витоша като че ли притъпява сетивата и приспива разсъдъка, споделя още изданието. Според изследване на " Отворено общество " за това какво тревожи българите корупцията е на четвърто място след бедността, безработицата и неприятното ръководство. Едва 15% от интервюираните имат доверие на институциите си.

Какво доверие да има към България като краткотраен ръководител, пита " Журнал дьо диманш ". Арман Бабикян, експерт по връзки и политически PR, припомня, че Европейски Съюз доста добре знае какво е било равнището на корупция в България, когато я е позволил в редиците си. " Опитахме да убедим европартньорите, че ще сторим всичко допустимо да прекратим корупцията, и нищо не се случи. А най-сериозното е, че това не тормози съществено Европейски Съюз. "

Всичко е единствено един спектакъл, добавя изданието и още веднъж цитира Терзиев - демокрацията ни е фасадна, само че това е фасада от европейски спектакъл, в който народът е изключен от пиесата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (18)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР