Онкологично болни пациенти от Сърбия ще съдят страни членки на

...
Онкологично болни пациенти от Сърбия ще съдят страни членки на
Коментари Харесай

Онкоболни в Сърбия съдят членки на НАТО заради бомбардировки с уран

Онкологично заболели пациенти от Сърбия ще съдят страни членки на НАТО поради бомбардировките с обеднен уран и първите тъжби се чакат в края на септември и през октомври, оповестиха сръбските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Медиите цитират ръководителя на Гражданското съдружие " Обеднен уран " Свето Него. Жалбите ще се подават поотделно, изясни той.

" Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални вреди. Ще стартираме с тъжби срещу пет страни и ще се договорим кои да бъдат те ", сподели Него.

През идващите месеци ще бъдат образувани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад плана стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш.

Най-важно за сръбските жители е, че италиански съд удостовери причинно-следствената връзка сред обеднения уран и заболелите бойци, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово.

" Съдът в Италия дефинира обезщетения на болните от рак бойци и фамилиите им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще желаеме същите компенсации за нашите жители ", сподели юрист Сърджан Алексич, ръководител на организационния комитет на симпозиума за последствията от бомбардировките с обеднен уран.

Белград е решен да потвърди последствията от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, сподели предишния месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

Имаме обвързване към жителите след изчерпателна работа да им съобщим истината, защото това е закононарушение без казус, съобщи тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР