Омерзен съм от действията на Лозан Панов. Предпочетох да запазя

...
Омерзен съм от действията на Лозан Панов. Предпочетох да запазя
Коментари Харесай

Трус в съдебната власт! Зам.-шефът на ВКС пред БЛИЦ: Омерзен съм от действията на Панов! Предпочетох да запазя достойнството си!

" Омерзен съм от дейностите на Лозан Панов. Предпочетох да запазя достолепието си и да подам оставка ". Това съобщи преди минути пред БЛИЦ Красимир Влахов. Дългогодишният магистрат подаде оставка като зам.-председател на Върховния касационен съд, който продължава да се оглавява от Лозан Панов. В своя позиция, адресирана до Висшия правосъден съвет, Влахов в детайли изложи претекстовете за решението си.

" Преди няколко месеца заявих обществено както пред Общото заседание на съдиите от Гражданска гилдия, по този начин и пред Пленума на Върховния касационен съд, че държа да се резервира вътрешното единение и връзките на колегиалност в съда. Това е по-важно за мен от заемането на една административна служба, на която все по-малко съм в положение да бъда потребен. Затова заставам на думата си, че в случай че ръководителят на Върховен касационен съд не е в положение да отбрани пред Висшия правосъден съвет своето предложение за промяна на ръководителя на Гражданска гилдия, аз ще подам своята оставка. Дължа това и на уважаваната от мен арбитър Светла Димитрова, с която като ръководител на Трето гражданско поделение сме работили колегиално и правилно, и която няма никаква виновност за създалото се състояние ", безапелационен е Влахов, който е в правораздавателната система от близо четвърт век.

" В последно време обаче съм заставен все по-често да се срамя. И това възприятие на позор също образува мотивацията ми да подам своята оставка. Срамувам се да съм част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на правосъдната власт; който възприема Върховния касационен съд като естрада за отправяне на противоречиви обществени послания, без да демонстрира необикновен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна активност на съда, нито към хората, които ги реализират (ще си разреша да изтъквам думите на мой извънредно почитан колега- дълготраен висш арбитър: " Човекът се интересува от марката Върховен касационен съд, а не от субстрата Върховен касационен съд " ); който занимава обществото с персоналните си страхове, sms-и и елементи за коли, само че не е дефинирал нито едно свястно обръщение, което да консолидира съдийската общественост и да ни внуши горделивост от работата, която вършим. Срамувам се пред моите сътрудници, на които не мога да обясня, че не съм в положение да слага интересуващите ни въпроси на вниманието на ръководителя на съда - основно заради характерното му схващане за работно време и работно място, само че също по този начин и тъй като целите му явно не са свързани с работата. Не мога да съм заместител на административен началник, чиято съпричастност към проблемите на институцията като цяло се изчерпва с инспекции за неспазени инструктивни периоди и унизителното премахване на дългогодишни правосъдни чиновници, с цел да бъдат сменени с други; който употребява съдийското самоуправление по метод, който разкрива цялостна липса на почитание към сътрудниците съдии; който намерено приказва за системата, в която работим, на която сме се отдали и която ни е основала (и него също), като за " цирозата " на обществото. Не смятам, че съдиите от Върховен касационен съд, към които се гордея, че числя се, са хора, които желаят " по-малко работа за повече пари ", показва още Влахов.

Пред БЛИЦ Красимир Влахов посочи, че решението му е дефинитивно.

" Не желаех да изобличавам името си като продължа да съм част от екипа на Панов. Съвсем в детайли съм аргументирал мнението си " , акцентира Влахов. И добави, че на този стадий не има намерение да дава спомагателни изказвания, с цел да не бъдат изтълкувани превратно.

Още от самото си встъпване в служба, Панов разгласи негласна война на своите заместници и по всякакъв начин се опитваше да ги в профил, с цел да настани на техните места негови протежета.

От Висшият правосъден съвет, обаче не се съобразиха с капризите му и демонстрираха, че няма да търпят номерата му.

В подмолната си офанзива, Панов стигна до такава степен, че упрекна своите заместници, че не желали непринудено да овакантят постовете си.

Красимир Влахов е първият от неговите заместници, които непринудено се отдръпва от заеманата висока служба, само че както самият той акцентира не под напън, а с цел да избави достойнството на правосъдната власт.

Сега пред Панов остава единствено една опция. И тя е незабавна оставка!

Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР