Омега-6 и омега-3 мастните киселини играят важна роля за здравето.

...
Омега-6 и омега-3 мастните киселини играят важна роля за здравето.
Коментари Харесай

Омега-3 срещу омега-6. Кои и как трябва да приемаме?

Омега-6 и омега-3 мастните киселини играят значима роля за здравето. За страдание, доста хора имат схващането, че би трябвало да одобряват добавки и на двете групи мастни киселини. Това не е безусловно правилно.

Склонни сме да забравяме, че множеството хора, които съблюдават западната диета, съдържаща поли- и мононенаситени маргарини, както и масла за готвене и овкусяване на салата, получават предозиране на омега-6. Ако употребявате маргарин и слънчогледово олио в кухнята си, тогава има огромна възможност да получавате повече от задоволително количество омега-6 мастни киселини. Всъщност може да получавате прекомерно доста.

Проблемът с тези есенциални мастни киселини е, че освен би трябвало да сме сигурни, че ги включваме в нашите диети, само че и че количествата, които ядем, са уравновесени.

Изследователите са разкрили, че по този начин нареченото съответствие омега-3 към омега-6 би трябвало да бъде към 1: 5 за оптимално здраве. Това значи, че би трябвало да сме сигурни, че ядем 1 г омега-3 за всеки 5 г омега-6.

 източници на омега 6

В последното десетилетие приемът на омега-6 в Европа се е нараснал фрапантно и доста хора получават повече от задоволително омега-6. Общият банкет на омега-3, намиращи се основно в рибата и рибните масла, понижава фрапантно през годините, тъй че надали в миналото ще реализираме идеалното съответствие 1: 5. В доста диети съотношението е 1:20 или даже 1:40. Ето за какво е значимо да се уверим, че ядем повече омега-3.

Имаме потребност от баланс, защото тези есенциални мастни киселини се конкурират между тях в нашите тела за ензими. Ако ядете прекалено много омега-6 и незадоволително омега-3, единствено омега-6 ще се метаболизира и тялото ви няма да може да употребява омега-3 мастните киселини. Такъв дисбаланс може да аргументи доста типове болести.

Ако ядете задоволително омега-3, съгласно проучванията може да бъдете предпазени от доста болести и положения като:

Сърдечни болести – омега-3 понижават риска от развиване на сърдечно заболяване и могат да понижат риска от гибел от сърдечен удар с 30%.

Кръвни съсиреци – омега-3 вършат кръвта по-рядка и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

 източници на омега 3

Хипертония – омега-3 намаляват кръвното налягане.

Високи равнища на мазнини в кръвта – омега-3 намаляват равнищата на неприятния холестерол и триглицеридите в кръвта.

Рак на гърдата – високото наличие на омега-6 и ниско наличие на омега-3 може да предразположи дамите да развият рак на гърдата.

Рак на дебелото черво и червата – омега-3 може да предотврати рак на дебелото черво.

Все повече научни доказателства сочат, че омега-3 мастните киселини са значими за човешкото здраве и естественото развиване. Все по-ясно става, че човек, който следва общоприетия за европейците хранителен режим с ниско наличие на риба, е изложен на дефицит на омега-3 и дисбаланс в съотношението омега-3 към омега-6.

Богати източници на омега-3 са разнообразни типове риба – скумрия, херинга, сьомга, риба звук, сардини, аншоа, пъстърва и есетра, както и рибени масла – масло от черен дроб на тресчица, масло от сьомга, рибено масло от риба звук. Растителни източници са ленено семе, рапица, орехово и соево масло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР