Омбудсманът Мая Манолова се срещна с повече от 200 работници

...
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с повече от 200 работници
Коментари Харесай

Омбудсманът се срещна с шивачки, оставени без заплати

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с повече от 200 служащи от "Тренд модерно текстил " ЕООД в Индустриална зона "Раковски ", които потърсиха съдействието ѝ поради неполучени заплати за март.

Шивачките са известени от своя австрийски шеф за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност и закриване активността на сдружението, в което са работили до Великден.

"Анализирайки случая, служащите не би следвало да се съгласяват на преустановяване на трудовите им правни отношения по взаимно единодушие, тъй като това ще ги лиши от опцията в оптимално дълъг период да получават обезщетение за безработица от Бюрото по труда, от една страна, а от друга ще сътвори проблем при приемането на парите от Фонда за обезпечени вземания на служащи при банкрут на предприятия, тъй като там има условия ", изясни Мая Манолова.

Благодарение на законовите промени, към този момент съществуват механизми, посредством които чиновниците към този момент могат да си получат заработените хонорари, само че това не може да стане неотложно, а в границите на два до три месеца, тъй като действителното преустановяване на трудовите правни отношения ще стартира след 1 май.



Омбудсманът предизвести чиновниците да не подписват бланката, подадена им от работодателя, тъй като не е в техен интерес, защото по този метод те ще заявят предпочитание за преустановяване на трудовия си контракт по взаимно единодушие, а сега тече 15-дневен престой по виновност на работодателя. Така шивачките ще имат право на две заплати за март и април, плюс компенсации и ексклузивен труд от 20 до 60 ч. на човек. Манолова пресметна, че това са почти към 320 000 лева

Работодателят е подал заявление за започване на произвеждане по неплатежоспособност, само че защото молбата е сбъркана, тя би трябвало да бъде поправена. По думите ѝ, произвеждане по неплатежоспособност е значимо събитие, защото единствено при започването на такава процедура служащите ще могат да получат дължимите си заплати от Фонда за гарантиране на вземания, само че даже работодателят да не го беше направил, от 1 април са в действие законови промени, инициирани от омбусдсмана, които дават опция на Инспекцията по труда да стартира тази процедура от името на служащите.

Омбудсманът добави, че институцията ще спомага на работничките за разсрочване на техните заеми пред банковите институции, от което ползата на банките не би се нарушил.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР