Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на енергетиката Румен Радев и

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на енергетиката Румен Радев и
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за проверка на Топлофикация София заради липсата на топла вода в жк Бъкстон

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на енергетиката Румен Радев и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поради постъпилите в институцията над 200 тъжби от битови клиенти на " Топлофикация София " ЕАД, за липса на топла вода в столичния жк " Бъкстон ". Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Жителите на жилищния квартал в столицата настояват, че близо един месец (12.06.07.07.2023 г.) са останали без топла вода.

Омбудсманът изпрати писмо по проблема и до шефа на столичната топлофикация Александър Александров на 21 юни. От сдружението показаха, че са уведомили потребителите си за осъществяване на ремонтни действия. Това е станало обаче, посредством известие на уеб страницата им, а не посредством средствата за всеобщо осведомление.

Диана Ковачева показва, че няма данни " Топлофикация София " ЕАД да е изплатило или да планува изплащането на неустойки за неналичието на авансово съобщение за продължителното спиране на топлоснабдяването в региона. Тя упорства виновните органи по подготвеност да извършат задълбочена инспекция дали столичната топлофикация е изпълнила задължението си - да уведоми 15 дни авансово клиентите си от кв. " Бъкстон " за плануваното прекъсване на топлоподаването в интервала 12 юни 2023 година - 7 юли 2023 година

Налице е техническа опция админът на интернет страница да слага дати на текстовете, които не подхождат на действителния миг на публикуването им. Битовият клиент на " Топлофикация София " от своя страна няма опция да потвърди, че не е бил навреме известен за планувано прекъсване на топлоподаването и надлежно е лишен от опцията да отбрани правото си на информация и да получи наказателна клауза, прецизира омбудсманът.

Ковачева упорства КЕВР да предприеме нужните дейности за изменение на член 5, т. 18 от Общите условия, тъй че да отпадне опцията уведомлението на битовите клиенти да се прави единствено посредством обява на уеб страницата на " Топлофикация София " ЕАД.

По думите й в описания случай в жк " Бъкстон " следва да бъде прибавен член 38, алинея 1 от Общите условия, тъй че " Топлофикация София " ЕАД да заплати на засегнатите битови клиенти наказателна клауза в размер на цената на недоставената топлинна сила за интервала на прекъсване на топлоподаването.
 Омбудсманът събра над 100 тъжби за ден поради липса на топла вода в кв.
Омбудсманът събра над 100 тъжби за ден поради липса на топла вода в кв. " Бъкстон " в София

Диана Ковачева желае " Топлофикация " да компенсира потребителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР