Омбудсманът Диана Ковачева иска от изпълнителния директор на Топлофикация София

...
Омбудсманът Диана Ковачева иска от изпълнителния директор на Топлофикация София
Коментари Харесай

Омбудсманът пита и все пак как ще коригират изравнителните сметки за парно

Омбудсманът Диана Ковачева желае от изпълнителния шеф на " Топлофикация София " ЕАД Александър Александров информация по какъв начин сдружението ще извърши Указанията на МФ, с които се задължава да приложи пониженото Данък добавена стойност от 9% в изравнителните фактури.

През август месец, след излизането на изравнителните сметки предходния месец, омбудсманът алармира, че топлофикациите в страната покачват сметките с по-висок Данък добавена стойност от 20% . 9% Данък добавена стойност беше признато от Народното събрание със Закона за държавния бюджет в действие от 9 юли., съгласно които изравнителни сметки, издадени след 9 юли с начислено 20% Данък добавена стойност би трябвало да бъдат анулирани.

На, че на уеб страницата си ще разгласява спомагателна информация с инструкции за жителите, само че и досега такива уточнения на процедура липсват, показва омбудсманът Ковачева. Припомняме, че единствено седмица преди този момент шефът на " Топлофикация - София " беше безапелационен,.

" Тъй като в Указанията се позволява корекциите по изравнителните фактури за доплащане да бъдат осъществени по два метода - посредством отменяне на издадените фактури и издаването на нови фактури или посредством издаването на кредитно уведомление, считам за значимо жителите да бъдат осведомени кой от двата метода ще се ползва от сдружението. В допълнение обръщам внимание, че забележителна част от изравнителните фактури за сезон 2021-2022 година бяха издадени към 31.07.2022 година със период за заплащане до 14.09.2022 г . Тук поражда въпросът и за начисляването на компенсации за веселба (лихви) " , показва омбудсманът.
 КЕВР подготвена да се намеси, в случай че Топлофикация не си сметне вярно ДДС-то
КЕВР подготвена да се намеси, в случай че Топлофикация не си сметне вярно ДДС-то

Иван Иванов не е чувал и за " Газпром "

Диана Ковачева изяснява и че жители са я алармирали, че са получили изравнителни фактури от " Топлофикация София " ЕАД, съпроводени от втори лист - фактура " пример " , написан с по-дребен шрифт, където е посочено обвързване за заплащане в размер на 588,38 лева Дружеството вписва тази сума илюстративно, клиентите в действителност не я дължат, само че действително могат да бъдат заблудени от въпросния спомагателен лист. Според омбусмана тези илюстративни фактури би трябвало да бъдат по-ясно обозначени като разяснителни материали , с цел да не провокират комплициране и неоснователни терзания, изключително измежду хората в преклонна възраст.

Тя упорства още в бъдеще " при правенето на разяснителни материали от сдружението те да бъдат недвусмислено обозначени като илюстративни, като се заобикаля по опция и посочването на съответни суми ".
 Работна група ще избавя
Работна група ще избавя " Топлофикация София "

Фандъкова чака всички политически сили да излъчат представители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР