Олигархът Константин Малофеев, получил обвинение от САЩ за нарушаване на

...
Олигархът Константин Малофеев, получил обвинение от САЩ за нарушаване на
Коментари Харесай

Руски олигарх с обвинения в САЩ, искал да купи телевизия в България

Олигархът Константин Малофеев, получил обвиняване от Съединени американски щати за нарушение на глобите наложени против Русия, е опитал да купи телевизионна мрежа в България. Към коя медийна група Малофеев е проявявал интерес не излиза наяве.

В сряда американското министерство на правораздаването заяви, че е повдигнало обвинявания против милиардера, защото той е назначил локален ефирен продуцент да работи по негови медийни планове в Русия и Гърция. След военната инвазия в Украйна, Съединени американски щати забрани на свои жители да бъдат чиновници или да имат общ бизнес с олигарха, а Вашингтон разгласи обществено, че Малофеев е финансирал руснаци, които предизвикват сепаратизма в Крим.

Миналият месец телевизионният продуцент Джак Ханик беше задържан поради работата си в медии, които са под шапката на съветския милиардер. Ханик е някогашен чиновник на малките екрани CNBC и Fox News.

Джак Ханик по време на чуването си Сн.: Стопкадър

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд сподели, че управляващите са прекъснали световна злонамерена компютърна мрежа, известна като Botnew, която е следена от съветското военно разузнаване.

“Министерството на правораздаването ще продължи да употребява всичките си пълномощия, с цел да търси отговорност от съветски олигарси и други, които се пробват да избегнат американските санкции”, сподели Гарланд пред публицисти във Вашингтон.

Константин Малофеев Сн.: Reuters

През март министерството сътвори федерална работна група “Клепто кепчър” (“KleptoCapture”), която е ангажирана с изпълняването на глобите против финансите на съветски олигарси. Целта е да се ускори натискът против Русия за преустановяване на военните дейности в Украйна.

Кой е Константин Малофеев?

Името на Малофеев доби известност в България през 2019-а година. Тогава българската прокуратура разгласи, че някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Николай Малинов е шпионирал за организации, които са представлявани от милиардера, а задачата е била да се работи за смяна на българската ориентировка от прозападна към проруска. В шпионската спекулация беше забъркано и името на Леонид Решетников.

Държави от Европейския съюз настояват, че Малофеев финансира проруските сепаратисти в Източна Украйна посредством фондацията “Св. Василий Велики”. До момента олигархът отхвърля. В кръга му от бизнес познанства обаче попада това на Александър Бородай – индивидът, който беше избран за министър председател и началник на самопровъзгласилата се Донецка национална република. Бородай е съветник в създадената  през 2005г. от Малофеев капиталова компания Marshall Capital Partners.

Олигархът взе участие в ръководството на фирмите “Связинвест” и “Ростелеком”, които през 2009-а година са част от огромни промени в съветския телеком.

От самото начало на независимия си бизнес Малофеев стартира да финансира инициативи, свързани с православието. През 2006 година той основава православно учебно заведение, а година по-късно – и фондацията “Св. Василий Велики”, чиято водеща онлайн илюстрация е усмихнатото лице на съветския президент Владимир Путин.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР