Олевяването на Германия след изборите може да изгони богаташите в

...
Олевяването на Германия след изборите може да изгони богаташите в
Коментари Харесай

Олевяването на Германия може да изгони милионерите в Швейцария

" Олевяването " на Германия след изборите може да изгони богаташите в Швейцария. Милионерите всеобщо реалокират активи в Швейцария. Ако лявоцентристките социалдемократи, крайнолявата “Левица ” и Зелените дойдат на власт, повторното въвеждане на налог върху благосъстоянието и стягане на налога върху наследството може да влезе в политическия дневен ред, предизвестяват банкери, представени от Ройтерс.

Германската социалдемократическа партия получава 25,7 % от гласовете на изборите в неделя, а християндемократите от ХДС/ХСС – 24,1 %. Трети са Зелените с 14,8 %, които по-рано през годината даже бяха посочени за любимци. В идващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11,5 процента), „ Алтернатива за Германия “ (10,3 процента) и Левицата (4,9 процента).

Зелените и социалдемократите към този момент управляваха Германия дружно, сред 1998 и 2005 година при някогашния канцлер Герхард Шрьодер. Програмите на двете партии имат доста сходства, изключително във връзка с обществените и фискални политики. Този път обаче се нуждаят от трети сътрудник, с цел да получат болшинството в Народното събрание. Определящият фактор е дали пропазарните либерали са подготвени да влязат в коалиция с две леви партии.

Като се има поради, че социалдемократите са спечелили, подобен сюжет е по-вероятен. Но има възможност да се появят обилни спънки на масата за договаряния, защото либералите не са съгласни по съвсем всички основни въпроси. Те също по този начин желаеха надзор върху финансовото министерство, нещо, което източниците от партията на социалдемократите споделят, че е прекомерно висока цена за третия по величина съдружен сътрудник.

Докато социалдемократите и Зелените упорстват за повече обществени вложения, по-високи налози върху приходите и по-високи минимални заплати, либералите не одобряват тези политики.

Свърхбогатите са разтревожени

“За свръхбогатите това е доста известен проблем ”, казва  данъчен юрист с обширни интервенции в Швейцария, като добавя: “Предприемаческите фамилии са мощно разтревожени. ”

Проучванията през последните седмици демонстрират, че избирателите предпочитат точно враговете на богатите, които в техните очи са социалдемократите. На 23 септември бе оповестено последното допитване, съгласно което СДП продължаваше да държи водачеството с 26% поддръжка на гласоподавателите. Партийният съюз ХДС/ХСС може да разчита на 22% от гласовете.

Данните на Банката за интернационалните разплащания демонстрират, че депозитите на немски семейства и компании в банки в Швейцария са нарастнали с почти 5 милиарда долара  до 37,5 милиарда $ през първото тримесечие на 2021 година и това не включва акции, облигации или финансови артикули. По-нови данни не са налични, само че осведомени споделят, че притокът е траял.

“Много богати хора, изключително бизнесмени, се притесняват, че в Германия ще има завой наляво, без значение от изхода на изборите ”, разяснява Флориан Дюрселен, началник за Европа в мениджъра на благосъстояния LGT Switzerland.

Един от швейцарските топбанкери пък показва: “Познавам редица немски бизнесмени, които желаят да имат опора отвън Германия, в случай че нещата станат прекомерно червени (леви) там ”.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР