Оле-Бьорн Шулстъд, главен изпълнителен директор на Теленор България © Telenor

...
Оле-Бьорн Шулстъд, главен изпълнителен директор на Теленор България © Telenor
Коментари Харесай

Българите масово предпочитат абонаментните планове пред предплатените услуги

Оле-Бьорн Шулстъд, основен изпълнителен шеф на " Теленор България "

© Telenor Още по тематиката
Ръстът на приходите на " Мобилтел " и " Теленор " се форсира

За третото тримесечие двата телекома регистрират стесняване на броя на мобилните си клиенти
25 окт 2017
Новият рекламен сътрудник на БТК

Havas Group ще работят върху креативното и медийното обслужване на оператора
6 окт 2017
" Мобилтел " ще работи под марката А1

Компанията майка Telekom Austria преименува всичките си районни марки в една
21 сеп 2017 Българите употребяват повече абонаментни проекти вместо предплатени телеком услуги спрямо потребителите в други страни от Централна и Източна Европа. Това демонстрира последното проучване върху цифровите привички на телекомуникационния оператор " Теленор ". То е основано върху 7200 души от България, Унгария, Сърбия и Черна гора – страните от района, в които работи норвежката компания. Извадката е измежду хора на възраст от 15 до 65 години. Според проучването, 89% от потребителите на мобилни услуги в България употребяват абонаментни проекти, което е доста над междинното за този индикатор в изследваните страни (67%).

Данните демонстрират, че към 70% от българските консуматори имат смарт телефони и употребяват мобилен интернет, а 39% от тях употребяват достъпа до интернет най-вече посредством 3G и 4G мрежите на операторите. Огромната част от тях – 95%, употребяват услуги за връзка като приложения за чат, гласови и видео диалози – по този начин наречените OTT (over the top) услуги.

Повече заплащане онлайн, по-малко за приложения

Данните бяха показани от Оле-Бьорн Шулстъд, основен изпълнителен шеф на " Теленор България ", и Галина Чулева, основен шеф " Стратегия и промяна " на " Теленор България ". По нейни думи, междинният профил на българите, употребяващи мобилни услуги, не се разграничава изключително от този на другите страни в района. " Напротив, в множеството случаи българските клиенти са по-изискващи ", разяснява Чулева.

Проучването демонстрира още, че и България, и другите страни от района не престават да бъдат консервативни що се отнася до методите на разплащане. Цели 96% от българите разчитат на заплащане в брой, до момента в който за ЦИЕ процентът е 94. Вторият най-популярен метод за разплащане е дебитната карта, който се употребява от 52% от българите по отношение на 44% от останалите от района.

Впечатление обаче прави, че едвам 11% от българските консуматори са склонни да платят или са си плащали за платени приложения. За района към нас процентът не е доста по-висок – 15. Във всички изследвани способи за ползване на мобилен итнернет – обществени мрежи, вести, шерване на фотоси, имейл, видео стрийминг, събаряне на приложения, навигация и слушане на музика, българите са доста по-активни, в сравнение с съседите си. " Теленор " вкарва нова услуга за по-бърза промяна на телефоните
" Теленор България " показа и новата си услуга Upgrade, която е ориентирана към хората, които желаят по-бързо да сменят телефоните си и постоянно да бъдат с най-новия модел на пазара. От 1 ноември всички нови и сегашни клиенти на компанията, които подписват 24-месечен контракт, ще могат да употребяват и Upgrade. Услугата планува против спомагателна месечна такса и след заплащането на минимум 12 такси и лизингови вноски клиентите да върнат употребяваното устройство, в случай че е в положително положение, без да заплащат останалите лизингови вноски за него и да закупят нов смарт телефон по желание. Това е и съответен отговор на проблем, отнасящ се и към производителите на телефони – възходящото време сред промяната на телефони. От " Теленор " оповестиха, че в програмата ще влизат съвсем всички топ модели на огромните компании, в това число и iPhone X, който ще излезе на пазара през ноември. Изключение прави неналичието на новия флагшип модел на Huawei Mate 10 Pro, само че от компанията оповестиха, че описът може да се трансформира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР