Окръжен съд - Монтана осъди прокуратурата на Република България да

...
Окръжен съд - Монтана осъди прокуратурата на Република България да
Коментари Харесай

Съдът в Монтана осъди прокуратурата, ще плаща 7 бона на незаконно обвинен в опит за убийство

Окръжен съд - Монтана осъди прокуратурата на Република България да заплати на Ц. П. /53 г./ от Враца 7000 лв. обезщетение за нелегално обвиняване против него за опит за съзнателно ликвидиране.
На 5.11. 2016 година Ц. П. и брачната половинка му Т. П. били наети като таксиметрови водачи от К. Д. да го превозят до село Громшин, област Монтана. В селото К. Д. нанесъл с нож рани на Ц. П. и брачната половинка му, сред двамата мъже почнала битка, при която Ц. П. нанесъл удари с нож в гърба и гърдите на К. Д. На 7.11.2017 година Ц. П. е бил притеглен като обвинен по досъдебното произвеждане и упрекнат, че е направил опит съзнателно да умъртви К. Д., като му нанесъл с нож две прободни рани в гърба и в гръдния панер.
На 8.12.2017 година Ц. П. е предаден на съд, а на 07.11.2018 година е приет за отговорен по обвиняването за опит за съзнателно ликвидиране и наказан на 3 години отнемане от независимост, отсрочени с изпитателен период от 5 години, както и да заплати на К. Д. 25 000 лв. обезщетение. Тази присъда е обжалвана от Ц. П. и на 17.04.2019 година Апелативен съд – София го е оправдал напълно с претекста, че е работил при изискванията на неизбежна защита. Оправдателната присъдата е доказана от Върховен касационен съд на 9.04.2020 година В искова молба до Оценка за съвместимост – Монтана Ц. П. твърди, че нелегално е упрекнат от Окръжна прокуратура – Монтана за опит за съзнателно ликвидиране, по което е бил наказан и след това оневинен. Твърди, че воденото против него дело му е предизвикало стрес, загуба на самочувствие, уронване достойнството и положителното му име в обществото, загуба на доверие в институциите, отчуждение с близки и другари и здравето му се е влошило. За претърпените от него неимуществени вреди Ц. П. претендира за 35 000 лв. обезщетение от Прокуратурата. Прокуратурата оспорва желае по мярка като несъобразен на правилото за правдивост и твърди, че липсват доказателства за претърпени вреди, резултат от обвиняването. След като се срещна с доказателствата по делото Оценка за съвместимост одобри за несъмнено открито, че съществува съображение за ангажиране отговорността на страната по Закона за отговорността на страната и общините за вреди. Ц. П. е бил упрекнат в закононарушение, за което е бил оневинен, претърпял е отрицателни страсти, свързани със боязън от наказване за нещо, което не е направил, чувствал се е потиснат. Загубил е религия в правораздаването, защото той и брачната половинка му са били обект на нахлуване като защитавайки се, вместо потърпевш е станал обвинен и обвиняем. Тези условия съгласно съда са в причинна връзка с противозаконното обвиняване и подлежат на обезщетение от Прокуратурата. Затова Оценка за съвместимост – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да заплати на Ц. П. 7000 лв. неимуществени вреди заради нелегално обвиняване за осъществено закононарушение – опит за ликвидиране. Съдът отхвърли желае над почетения до предявения размер от 35 000 лв. като безпочвен.
Решението предстои на обжалване пред Апелативен съд - София в двуседмичен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР