Около видеоигрите непрекъснато се водят спорове дали насилието в тях

...
Около видеоигрите непрекъснато се водят спорове дали насилието в тях
Коментари Харесай

В САЩ искат да въведат допълнителен данък на игрите с насилие

Около видеоигрите непрестанно се водят разногласия дали насилието в тях въздейства негативно на нас или нашите деца. Затова в щата Пенсилвания в Съединени американски щати е препоръчана концепция за нов налог върху сходни заглавия. Според нов законопроект върху всички продавани игри с рейтинг от ESRB „само за възрастни“ (М) би трябвало да се наложи „sin tax“. Парите от този налог би трябвало да се вложат в нов фонд на име „Дигитална сигурност за учебна безопасност“. Законът се вкарва във връзка стрелбата в учебните заведения в Паркланд, Флорида и Нютън в Кънектикът.

Представителят на щата Крис Куин е показал законопроекта през 2018-та година, само че той не е излязъл от Народното събрание, защото трябвало да се преработи. Причина за предлагането му Куин уточни нарасналата периодичност на стрелби в учебните заведения в Съединени американски щати. Той изясни: „Един фактор, който способства за това повишение на интензивността на насилието, може да са материалите, която децата виждат и на която подражават в игрите„.

Данъкът полза цената на играта с 10 % . Той се добавя с локалния за щата налог за продажба (който е 6%). Това значи, че една игра, която по принцип коства 60 $ (като Red Dead Redemption), в Пенсилвания ще се продава за най-малко по 10 $ повече. Макар че повишението на цените би трябвало да бъде локално (тоест единствено в Пенсилвания), някои издатели ще се принудят да покачат световната стойност на своите заглавия, което значи по-скъпи игри и за нас.

Куин цитира данни от публикация на Националния център за проучване на здравето, която разкрива връзки сред игрите с принуждение и нарасналите импулсивни мисли и държания. От друга страна обаче, доводите му изцяло подценяват изказвания от същата публикация, която разказва други фактори като психологични разтройства, достъп до оръжие и рискова среда на живот. Още повече, че съгласно изследването, нарасналите равнища на експанзия в действителност не покачват престъпните дейности (и, затова, не водят до стрелби).

Напълно в реда на упованията, Асоциацията за развлекателен програмен продукт интензивно подлага на критика новия законопроект. Представител на институцията показа пред Variety, че използването на новия налог би било в раздор с Американската конституция. Той показа:

„Много експерти, в това число учени, медици, държавни организации и даже Върховният съд заявиха, че видеоигрите не покачват насилието. Ние желаеме да насърчим законодателите в Пенсилвания да работят с нас, с цел да спомогнем за по-добрата информираност за родителския надзор и ESRB системата… които дейно ще подбуден родителите да контролират времето, през което се играят сходни игри„.

Това не е единственият път, в който американските управляващи се пробват да вкарат сходни налози върху видеоигрите. През 2013-та година от Кънектикът и Мисури се опитваха да вкарат налог за продажбата на игри с рейтинг М. Законопроектите по този начин и не се осъществиха.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР