Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на

...
Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на
Коментари Харесай

Гас-мас и Таки-Маки: Запис разкри предлаган подкуп за контрола на ГКПП "Кап. Андреево"

Около месец откакто стана ясно, че актуалният началник на Българската организация по сигурност на храните ( БАБХ ) проф. Христо Даскалов е получил предложение за подкуп заради дейността на фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", изтече аудиозапис на разговора, в който му се предлага подкупа.  

" Сега " получи от неизвестен адресант имейл със запис, съпроводен от стенограма на наличието му, като в писмото се твърди, че е направен " несполучлив опит на мафията да подкупи изпълнителния шеф на БАБХ , с цел да " не се меси по контрола на границата ".

Припомняме, че Българската организация по сигурност на храните наскоро прекрати контракта си с фирма  " Евро Лаб ", която през последните 10 г. осъществява всички действия по санитарния надзор на границата. Оказа се, че камерите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " цели 10 година са били слепи за трафика през пункта, като загубите за бюджета са за милиони левове. Последно, на изслушване в Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията на Народното събрание стана ясно, че договорът на БАБХ  с " Евро Лаб ", е с много нарушения. Росен Костурков от " Продължаваме промяната "   заяви, че " Евролаб " е предложила рушвет в размер на 6 млн. лева на година на шефа на БАБХ , като уточни, че сумата е артикулирана от парите от някогашен народен представител за компанията да резервира активността си.  " Подкупът, който е бил препоръчан на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов , е от изненадващо лице - човек, който е почитан, някогашен народен представител. От септември-октомври отново се готви да стане народен представител. Не мога да кажа името, тъй като ДАНС работят по случая ", каза през май месец Костурков пред Би Ти Ви. Преди 2 дни Костурков издигна версията, че Има Такъв Народ напуща обединението и поради закриването на лабораторията, от която за 10 година частни лица са взели около 500 милиона лв., вместо парите да са в бюджета. Схемата с отклоняваните такси за фитосанитарен надзор Костурков свърза с подземния необут Таки и загатна, че Слави Трифонов имал връзки с него. 

Че на шефа на БАБХ е предлаган рушвет , удостовери и зам.-земеделският министър Иван Христанов.  Наскоро той описа, че на Даскалов е предложен подкуп, за да не прави инспекции, само че Даскалов учтиво е отказал.

В края на май на заседание на парламентарната комисия за битка с корупцията от шефа на БАБХ стана ясно, че компанията оператор на фитосанитарния надзор на пункта " Евролаб 2011 " е имала контракти със 700 превозвачи да ги съставлява пред страната за фитосантирания надзор, като в това време е проверявала товарите им от плодове и зеленчуци в лабораторията си. 

В записа се твърди, че разговорът е сред шефа на БАБХ Христо Даскалов и лице с фамилия " Моллов ".  " Това е запис от диалога, с който бе препоръчан рушвет на проф. Даскалов и за който той сезира способените органи. Другото лице е проф. Пламен Моллов ", са потвърдили от Българската организация за сигурност на храните пред.

Пламен Моллов отхвърли той да е мъжът от записа и окачестви приключването му като офанзива на " държавното управление, което е едва и си отива " против политически противник.  " Не съм водил диалози за рушвет. Политически интриги няма да разясня, ще осъждам всеки, който ме набеди ", споделя Моллов и прибавя, че не би коментирал " подправени вести и политически внушения и операции

Моллов бе изпълнителен шеф на БАБХ по времето на кабинета " Орешарски ", като в момента той е част от инициативния комитет на партия " Български напредък " на Стефан Янев. Сега е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

В аудиозаписа лицето " Моллов " споделя на Даскалов какъв брой е съвременна лабораторията на пункта и че би трябвало да се отиде на място преди да се реши дали да се разтуря:  " Там лабораторията първо е с най-модерна техника, газ-мас. През паралелни системи работи, вадят резултатите в съвсем един час, интернационална акредитация са получили. Квалифициран личен състав и всевъзможни други такива. Договори имат с над 800 компании, които са или вносители на продукция, или са такива…които нали, транспортни компании. Всичкото това нещо, показа си, в случай че ние примерно на 1 февруари заради това, че сме най-упълномощеният член, спрем да го вършим. Какво се случва, нали? Нареждат се едни камиони, стават политически нещата мигновено ", споделя той според изпратената стенограма до редакцията. По думите на лицето " Моллов " това е нещо, което са го помолили да каже. " Нали, ние ще бъдем признателни, в случай че нали няма по този начин нападателни действия…без да се преценяват. В смисъл… ", прибавя още " Моллов ", твърдейки, че дейността на пункта  " няма общо с Таки ".  " Така е. Знам, какво е, само че аз ти го споделям. Виж, това е, това освен го споделям, знам, че там нямат общо с тия Таки Маки и така нататък. Да знаеш просто. ", споделя той. 

В аудиозаписа не се приказва за пари, а за " документи ", която Моллов носи.  " Какво е това в този момент!? Да не ми предават някакви неща, които не са.. ", пита Даскалов.  " Не се притеснявай, бъди спокоен. Нямаш ангажимент с това ", отвръща Моллов. " Това не е за мен! Това не е за мен! ", противи се Даскалов. " Ами виж в този момент, предназначено е за тебе и аз няма какво да го върша. Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в тази ситуация единствено предавам, това е за положително отношение, с цел да не изнасилваме нещата, и то може да е регулярно. Това ти го споделям, нали че.. не се притеснявай, това.. аз съм гроб за това ", дава отговор му Моллов. На което Даскалов декларира:  " А не, не, не. Няма смисъл от това, не мога сходни неща.. не съм правил и няма да върша ".

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР