Около Малдивските острови, на дълбочина между 40 и 70 метра

...
Около Малдивските острови, на дълбочина между 40 и 70 метра
Коментари Харесай

Риба в Индийския океан се ражда женска и после се превръща в мъжка

Около Малдивските острови, на дълбочина сред 40 и 70 метра под Индийския океан, има трептящи ята от блестящо оцветени риби с дълги перки, които в никакъв случай не се осмеляват да излязат на повърхността на кораловите рифове.

Розовбузестата самодива (Cirrhilabrus finifenmaa), до момента непозната за науката, е един от многото типове, които учените, занимаващи се с дълбоководно гмуркане, са разкрили в мезофотната (или сумрачната) зона, която се намира сред осветените от слънцето плитчини и тъмните океански дълбини. Тя се простира на към 150 метра дълбочина и съдържа своя лична комбинация от типове.

" Мезофотичната зона е един от най-слабо изследваните региони на кораловите рифове ", споделя за „ Гардиън “ И-Кай Тий, постдокторант в Австралийския музеен проучвателен институт в Сидни. " Тази зона нормално е ситуирана на неуместна дълбочина - незадоволително дълбока, с цел да се изследва с подводници, прекомерно комплицирана за тралене и драгиране и прекомерно дълбока за гмуркане с обичайните техники. "

За да снимат и събират екземпляри в мезофотичната зона, учените употребяват профилирана водолазна екипировка, която рециркулира издишания въздух, а не издухва мехурчета напряко във водата, както вършат елементарните водолази. Чрез деликатно управление на сместа от газове, изхвърляне на непотребния въглероден диоксид и прибавяне на повече О2, в случай че е належащо, гмуркачите с респиратор могат да удължат гмурканията си до 100 метра.

Те би трябвало да смъкват няколко огромни газови бутилки и да прекарат часове в постепенно издигане, с цел да се декомпресират безвредно от тези огромни дълбочини, само че по този метод могат да се срещнат с непознати до момента за науката типове в този малко прочут район.

Името на Розовата самодива е обещано през 2022 година: finifenmaa значи роза на локалния език дивехи - двойно самопризнание за пъстрата риба и за националното цвете на Малдивите - розовата роза, която носи същото видово име. Един от учените, взели участие в откриването и даването на име на новата риба, е Ахмед Наджиб от Малдивския институт за морски проучвания. Това е първият случай, в който малдивски откривател разказва нов тип, който произлиза от района, споделя Тий.

Розовобузестата калифорнийска рибка трансформира външния си тип и пола си с възрастта. Те стартират живота си като женски и съзряват в мъжки, като стават доста по-пъстри. Мъжките се украсяват в зашеметяващи цветове по време на брачния сезон, евентуално с цел да впечатлят женските.

Откритието е част от самодейността " Надежда за рифовете " на Калифорнийската академия на науките, която има за цел да разбере по-добре и да отбрани международните коралови рифове, като се концентрира върху мезофотните рифове.

На Малдивските острови красивите цветове на розовобузестите феи се оказват неустоими и те към този момент се събират от дивата природа за търговия с декоративни аквариуми, само че за момента остават в обилие. " Доколкото ни е известно, те не са изложени на непосреден риск ", споделя Тий.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР