Около 90 украински бежанци се извозват от буферния център в

...
Около 90 украински бежанци се извозват от буферния център в
Коментари Харесай

Разселват бежанците от Елхово в бившия лагер в Ястребино

Около 90 украински бежанци се извозват от буферния център в Елхово към някогашния пионерски лагер в Ястребино, заяви през вчерашния ден ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева. По думите й с приоритет са пренасочвани майките с дребни деца, болните и пенсионерите. Във вторник в бежанския лагер в Елхово бяха настанени близо 600 украинци от хотелите от Варна и Бургас.
Националният пионерски комплекс " Ястребино " разполага с 3 корпуса и 195 места, както и със зала с потенциал до 80 места, компютърна зала, Wi-Fi и се употребява главно като място за осъществяване на зелено учебно заведение и летни детски лагери против възнаграждение.
Във краткотрайния център за престояване в Елхово се чака да дойдат още към 500 украински бежанци. Центърът разполага с 221 жилищни фургона и е с потенциал от 1768 кревати. Независимо от положителните условия украинците се оплакват от неналичието на вода и храна. Майки са недоволни, че няма вода и мляко за децата. Закуските, които получаваха, били тестени и не били подобаващи. Много от бежанците били обезпокоени от високите телени огради и от фургоните, а мястото им приличало на затвор.
Драстично се усилва потокът от украински бежанци, които излизат от страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", заяви шефът на ОблС на БЧК в Добрич доктор Артюн Еринозов. Във вторник към Румъния се отправили 35 рейса, а у нас влезнал единствено един с към 50 души. В понеделник напускащите страната рейсове са били 38, а идващите - 4. От Гранична полиция пък показват, че от 16 до 22 май влезлите у нас украинци от Румъния са 9500, а излизащите са 13 000 души. За последните седем дни заслон са потърсили 8000 бежанци, а са си тръгнали 18 000 украинци, главно през " Дунав мост " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ". Наблюдава се наклонност идващите рейсове да транспортират по 10-15 души, до момента в който на връщане се прибират цялостни, сподели доктор Еринозов.
Около 70 души, множеството от които дами и деца, бяха докарани през вчерашния ден на жп гарата във Варна. Там обаче стана ясно, че ексклузивен трен, с който да бъдат превозени украинските бежанци до Сливен и оттова до Елхово, няма да има. За тях ще бъдат прикачени вагони към влака за Пловдив, оповестиха от ОД на Министерство на вътрешните работи във Варна. Причината е, че хората, които са изразили подготвеност да тръгнат, са малко и е преценено да няма ексклузивен трен. За чакащите БЧК е обезпечил вода, кроасани, солети, а за най-малките - пюрета и памперси. Има и кола за спешна помощ с лекарски екип.
Вицепремиерът Калина Константинова ще бъде изслушана през днешния ден в Народно събрание по предложение на ГЕРБ. Бившите ръководещи настояха тя да даде информация по отношение на прекратяването на проекта за разселване на бежанци от Украйна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР