Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в

...
Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в
Коментари Харесай

7% от слънчевите очила на пазара се оказаха менте

Около 7% от тестваните слънчеви очила в комерсиалната мрежа в цялата страна не дават отговор на условията, т. е. са менте. Това демонстрираха резултатите от всеобщите инспекции на инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), написа „ Монитор “.

Според специалистите доста понижават установените несъответствия, като при сходни акции единствено преди година откритите нарушавания са били при 20% от популяризираните артикули.

Тазгодишните инспекции са били в 246 обекта и са били съсредоточени отвън профилираните оптики, с цел да се обзет дребни търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където нормално се записват най-вече нарушавания.

Инспекторите на ДАМТН са ревизирали 552 разнообразни модели очила като при 40 от тях са открити следните несъответствия: 37 с изчезнала директива за приложимост на български език, както и 17 без маркировка за сходство. За установените нарушавания са формирани 40 акта за определяне на административно нарушаване и 17 заповеди за прекъсване разпространяването или потреблението на несъответстващия продукт, изземване и заличаване в сходство с плануваните законови условия, изясняват от държавната организация.

По време на инспекциите са били закупени и мостри от детски слънчеви очила от другите търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите демонстрират, че всички модели подхождат на използваните европейски условия.

Според закона слънчевите очила би трябвало да бъдат съпроводени с директива за приложимост, като е наложително тя да бъде преведена и на български език. От книжката потребителят би трябвало да се осведоми за класа на филтъра на очилата, който би трябвало да бъде обозначен с цифра от 0 до 4. „ Хората би трябвало да имат поради, че с повишение на това число, защитните свойства на слънчевите филтри от UV лъчите са по-високи “, допълват експертите. Те обаче предизвестяват, че когато очилата са с филтри от клас 4, те не би трябвало да се употребяват при шофиранe, тъй като стъклото би понижило видимостта на водача.

В случаите, когато производителят е оповестил, че е създал дадени очила с филтри, които имат и поляризиращ резултат, това значи, че при тяхната приложимост зрението на индивида ще бъде защитено и от отблясъците на UV лъчите. Така е значимо да знаем, че отблясъците на лъчите понижават при съществуването на тази функционалност, само че при другите категории на филтрите процентът е друг. Филтрите от клас 2, 3 и 4 понижават отблясъците до над 78% клас 1 защищават до над 60 на 100, а филтрите от клас 0 нямат поляризиращ резултат.

Офталмолозите пък декларират, че навлизането на UV лъчи през по-тъмна плака, която предизвиква разширение на зеницата, е по-вредно, в сравнение с неносенето на очила, защото навлизат повече лъчи, в сравнение с в случай че човек употребява естествените си отбрани към ярка светлина – жумене, стесняване на очите и така нататък Използването на очила без цялостна отбрана от деца е безусловно неприемливо.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР