Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед,

...
Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед,
Коментари Харесай

При тях са пострадали двайсет и девет души

Около 60% от пълнолетните българи пропущат наложителния годишен профилактичен обзор, сочат данните на здравната каса.

Въпреки че в Закона за здравето са планувани санкции - на профилактичен обзор вървят най-вече хора с хронични болести, оповестява Българска национална телевизия.

Над 4 милиона и 700 хиляди пълнолетни българи подлежат на наложителен годишен профилактичен обзор. Към края на септември с тази цел в лекарските кабинети са отишли 37% от тях.

Прегледът е безвъзмезден. Част от проучванията, които включва, са електрокардиограма проучвания на урина, кръвна захар, зрителна заостреност. На база резултатите се пресмята рискът от развиване на сърдечни, злокачествени болести и диабет. Рисковите групи имат право и на безвъзмезден второстепенен профилактичен обзор.

В взаимозависимост от възрастта мъжете и дамите имат право на урологични и гинекологични проучвания, включени в профилактичния обзор.

В Закона за здравето са планувани санкции от 50 до 200 лв. за пропуснат профилактичен обзор.

Контролът за това до какъв брой здравноосигуреното лице се е погрижило за своето здраве или е пренебрегнало това своето право и обвързване, и глобата не е в пълномощията на НЗОК, изясни доктор Галя Йорданова - шеф " Извънболнична здравна и дентална помощ ", НЗОК.

Право да глобяват имат Регионалните здравни инспекцкии, добави тя.

Има ли глобени - от здравното министерство не дадоха отговор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР