Около 500 гринди са загинали в отдалечения архипелаг Чатъм, Нова

...
Около 500 гринди са загинали в отдалечения архипелаг Чатъм, Нова
Коментари Харесай

Около 500 гринди са загинали в Нова Зеландия

Около 500 гринди са починали в отдалечения архипелаг Чатъм, Нова Зеландия, заяви държавното управление, което не съумя да провежда интервенция за спасяването им. Причината е отдалечеността на тези острови, чиито води гъмжат от акули, съобщи Франс прес.

Две " огромни стада " китоподобни са били изхвърлени на брега, а оживелите са били евтаназирани, оповестиха от  министерството на околната среда.

Около 250 заседнали гринди бяха открити в петък на остров Чатъм, който е най-големият от архипелага, и към 240 на остров Пит три дни по-късно, съгласно същия източник.

Заради близо 800-те километра, които разделят архипелага от Нова Зеландия, избавителната интервенция се е оказала невъзможна, потвърдиха управляващите. 

" Заради боязън от нахлуване на акули над хора и китоподобни, оживелите гринди бяха евтаназирани от нашия екип, с цел да им бъдат спестени по-нататъшни премеждия ", сподели Дейв Лундквист, механически консултант на държавното управление по морските въпроси. " Подобно решение в никакъв случай не се взема елементарно, само че в случаи като този е най-щадящият вид ", добави той. 

Труповете ще бъдат оставени на място, написа Българска телеграфна агенция. Подобни засядания на брега не са необикновени за архипелага Чатъм, като най-масовото от тях датира от 1918 година Тогава гибелта си намират хиляда гринди.

Преди малко повече от две седмици почти 200 гринди починаха на плаж в Тасмания, Австралия. Във водата бяха върнати 44 бозайника.

Гриндите са известни с всеобщите си засядания на брега по аргументи, които не са изцяло изяснени. 

Възможно е животните, чиято дължина доближава до шест метра, да са се отклонили, следвайки болен член на стадото. Лошите метеорологични условия или наличието на хищници също могат да ги принудят да трансформират маршрута си.

Около 300 гринди умират всяка година в Нова Зеландия, съгласно публични данни.

Не е извънредно едно-единствено засядане на брега да включва групи от 20 до 50 или даже стотици китоподобни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР