Около 327 000 хора и семейства ще получат помощи за

...
Около 327 000 хора и семейства ще получат помощи за
Коментари Харесай

Над 320 000 души ще получат помощи за отопление

Около 327 000 хора и фамилии ще получат помощи за отопление за идния зимен сезон. В съпоставяне с предходната година броят им ще се усили с над 25 000. Разширяването на обсега на програмата за целево енергийно подкрепяне на Министерството на труда и обществената политика е вследствие на направените нормативни промени, които улесняват достъпа до поддръжка на хората от уязвимите групи.
Прочетете още
Размерът на помощта за отопление за целия иден зимен сезон (1 ноември 2023 година – 31 март 2024 г.) ще бъде 546,95 лева, което е с 4,47% повече спрямо предходната година. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно контролиране за цените на електрическата енергия за бита от 1 юли.

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление. За да не се допусне отпадане от подкрепяне, министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова издаде заповед за установяване на корекционен коефициент, с помощта на който при преценка на достъпа до поддръжка приходът от пенсии ще бъде намаляван с 12%, с колкото е осъвременяването им.

Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 година в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) – персонално от заявителя, посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща, по реда на Закона за електронното ръководство – с дипломиран електронен автограф или посредством Системата за несъмнено електронно връчване.

Информация за контактите за връзка с Държавно стопанско предприятие в страната може да намерите на следния електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

Заявление-декларация може да получите от Държавно стопанско предприятие или да изтеглите от електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti.

Право на целева помощ за отопление имат хората и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избрана граница за достъп съгласно възрастта, фамилното състояние, наличието/липсата на общуване, възраст на децата и тяхната образователна претовареност и други значими условия, характеризиращи степента на накърнимост (бременни дами, родители, отглеждащи сами децата си).

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст наложително би трябвало да са се записали в бюро по труда минимум 3 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в образования.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР