Около 30 мигранти са в неизвестност и 17 са спасени

...
Около 30 мигранти са в неизвестност и 17 са спасени
Коментари Харесай

Лодка с мигранти от Либия се обърна в Средиземно море, 30 души са в неизвестност

Около 30 мигранти са в неопределеност и 17 са избавени в централната част на Средиземно море, откакто гумената им лодка, с която пътували от Либия, се прекатурна заради неприятното време, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на италианската брегова защита.

В момента не престават избавителните интервенции, в помощ на които са изпратени и товарни кораби, намиращи се в региона. Въздушна поддръжка оказва Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс и още товарни кораби пътуват към региона, се споделя в изказването, представено от Българска телеграфна агенция.

Агенция Франс Прес цитира италианската брегова защита, съгласно която товарен транспортен съд, плаващ в региона, първи се притекъл на помощ на бедстващата лодка. По средата на прехвърлянето на мигрантите на кораба обаче гумената им лодка се преобърнала вследствие на неприятното време, като единствено 17 души са били избавени.

Неправителствени организации по-рано осведомиха, че лодка с 47 души се носи по течението на към 100 км от либийския бряг. Доброволческата организация " Алармен телефон ", която поддържа гореща линия за мигранти в неволя, заяви, че още през вчерашния ден е уведомила избавителния координационен център в Рим за лодката, а също малтийските и либийските управляващи.

 Снимка: БТА

Поради липса на налични плавателни съдове обаче либийските управляващи са поискали помощ от Рим, който е изпратил към лодката още три товарни кораба, намиращи се в региона, заяви италианската брегова защита.

 Снимка: БТА

Според бреговата защита интервенцията по прехвърлянето на мигрантите е почнала по ярко благодарение на един от четирите товарни кораба, който е достигнал до бедстващата лодка.

След като взел на борда си 17-те мигранти, корабът се е насочил към Малта, с цел да смъкна на сушата двама мигранти, нуждаещи се от незабавна здравна помощ. Продължава издирването на останалите мигранти от лодката.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР