Около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо

...
Около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо
Коментари Харесай

Купуваме с 3 лева по-скъпо свинско заради чумата

Около 3 лева е разликата в цената на свинското месо спрямо предходната година. Основната причина за това е чумата по свинете. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

Той изясни, че повишаването е почнало от 5 август. Ако по-рано равнищата са били от 9 лева, то в този момент цената на врат без кост е 12 лева, по негови думи.

Иванов изясни, че пазарът е неустойчив и няма равновесна цена. Поради тази причина имало " много сериозна вариативност " при ценообразуването на свинското.

По негови данни сега вносното свинско доминира, изключително за обработка. Той обаче счита, че са били подхванати положителни ограничения за биосигурност.

Иванов уточни, че сега при краставиците има свръхцена, само че това било обикновено поради сезона. " При картофите, зелето и лука имаме по-ниски нива спрямо предходната година. И назад, при плодовете - имаме доста евтини ", разяснява той.

По негови думи това е антиподът на това, което се е случило през 2018 година - доста евтини плодове, а скъпи зеленчуци. Той изясни, че това е обусловено от реколтите през годината както у нас, по този начин и в Европа, защото България следва трендовете на протичащото се в Европейски Съюз.

Иванов уточни, че в последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в естествени граници.

При главните хранителни артикули - захар, боб, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените допълнително от 10-годишен интервал.

Според него млечният пазар е мощно недооценен и цените са в резултат на мощната конкуренция. Той означи позитивна наклонност в областта на потреблението - купуват се по-скъпи, само че качествени артикули. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР