Около 150 чужденци са били евтаназирани в Белгия през последните

...
Около 150 чужденци са били евтаназирани в Белгия през последните
Коментари Харесай

Все повече чужденци търсят евтаназия в Белгия


Около 150 чужденци са били евтаназирани в Белгия през последните 6 години. Повечето пациенти са пристигнали от Франция и са били над 50-годишни. Те са страдали основно от прогресиращо неврологично заболяване като множествена склероза или амиотрофична латерална склероза или са били в терминален етап на рак, съобщи белгийската организация Белга, представени от Българска телеграфна агенция.

Но броят на евтаназираните чужденци в Белгия е нищожен на фона на годишния брой от 2500 случая на белгийци, които са получили евтаназия. Броят на белгийците, поискали ускорение и облекчение на процеса на цялостно и необратимо преустановяване на виталните им процеси обаче може да е и по-голям, защото местожителството на болния е поверително и не се упоменава в формалните формуляри.

Тази информация не е налична за комисията по евтаназия, която съхранява данните. 

" Явлението е все по-често срещано, той като хората по-бързо се ориентират в интернет по какъв начин да какви стъпки да подхващат ", споделя Вим Дистелманс. Той е професор по палиативна медицина и член на комисията по евтаназия, корав покровител на правото на човек да получи заслужен завършек на живота си. " По-вероятно е чужденците да осъзнават, че не е нужно да си белгиец, с цел да бъдеш утвърден ", сподели той пред локално издание.

Най-много пациенти идват от Франция, където палиативните грижи са неприятно уредени, споделя Дистелманс. Но и други чужденци от ден на ден се насочват към Белгия. Неотдавна Дистелманс е видял пациент от Полша. Понякога идват пациенти и от Англия. 

" Проблемът там е, че законът санкционира и асистираното самоубийство. Може да получите до 14 години затвор за това. И членовете на фамилията постоянно не смеят да дойдат ".

Въпреки това не всеки може да кандидатства за евтаназия в Белгия. Макар че евтаназия при психиатрични болести е допустима, тя не се ползва за чужденци. " Постигнат е консенсус, че вършим това единствено за чужденци с физически проблеми ", акцентира Дистелманс.

Белгия одобри закона за евтаназията през 2002 година и стана втората страна в света след Нидерландия, легализирала евтаназията при избрани условия. Законът за евтаназията обгръща умишлено преустановяване на живота на човек от друго лице, по искане на индивида.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР