Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в

...
Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в
Коментари Харесай

Над 1000 свободни места остават за първолаци в София

Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в София, броят на децата от набор 2011 е по-малък от бройките в паралелките. Така ще има опция за класиране и на хлапета от последната четвърта група по водещия аршин уседналост - без значение къде в столицата е адресът им по отношение на учебното заведение. 

Това изясни зам.-кметът по обучение Тодор Чобанов. Прилежащите региони към всяко учебно заведение не съответстват с административното разделяне на София. Причината е, че има булеварди, единият тротоар на които е в една община, другият в друга. Така дете, което живее против учебното заведение, не може да се запише в него. Някои от регионите пък са толкоз огромни - да вземем за пример Манастирски ливади са част от Триадица, че в случай че се съблюдава административното разделяне на столицата, детето ще би трябвало да изминава километри от вкъщи до учебното заведение

Приемът на деца в първи клас ще става на стадии. Към кандидат-учениците от първа група - живеещи над 3 години в региона учебното заведение, се ползват и всички спомагателни критерии, в случай че имат такива, тогава се минава към искащите от втора група - с регистрация от 1 до 3 години, след това под 1 година и най-сетне тези от останалата част на столицата (четвърта група). 

От разпределението по региони са най-многото недоволни родители, защото не харесват учебното заведение, в което се падат децата им - поради качеството на образованието или тъй като там доминират деца от малцинствата.

Чобанов посъветва такива родителите да изискат съвет от Регионалното ръководство на образованието в кои други учебни заведения наоколо до дома им има късмет да останат свободни места. Най-голяма е вероятностността в центъра, където децата трайно са по-малко. 

При равни други условия с най-голямо преимущество за прием ще са децата, които имат брат или сестра в същото учебно заведение, които ще получават 22 точки.  

От следващата година се чака да проработи и електронна система за банкет в първи клас, сходна на тази за детските градини в София. 

Възможностите за промени в наредбата за банкет на първолаци са мощно лимитирани, защото главните критерии са избрани на национално равнище от Министерството на образованието и науката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР