“Окепазяването на нашия език е стигнало до равнища, които не

...
“Окепазяването на нашия език е стигнало до равнища, които не
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов: Публичното говорене е пълно с примери за тежка неграмотност


“Окепазяването на нашия език е стигнало до нива, които не ми разрешават нито повече да поносим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За страдание общественото говорене на политици и на публицисти е цялостно с нелепи неуместни образци за тежка неначетеност, граничещи с отвод от смисъла на словото ”, сподели в предаването “Лице в лице ” конституционният арбитър проф. Атанас Семов.

“Да кажеш - започват договаряния, значи недоумение на смисъла на думата. Може ли да започва съвещание, мандат, инспекция? Всеки втори водещ го употребява. Могат да започват единствено спортистите, а има по-лесна за потребление дума - стартира ”, добави Семов.

Според него потреблението на такива ненужни чуждици унищожава езика.

“Естественият завършек на стартирането е завършването. Всичко се завърши в нашите медии и в политическото говорене. Всеки втори инициира и таргетира, и безусловно интервенира, а доставките наложително се диверсифицират, тъй като в случай че се разнообразяват няма да звучат задоволително интернационално. Разходите наложително се усъвършенстват, фрагментите се квалифицират, кандидат-министърът имал експертиза. Експертизата е разбор на експерт въз основа на извършено от него изследване. Не можеш да имаш експертизата, тъй като тя е документ, разбор ”, добави Семов.

“Не изключвам в действителност да се окаже, че в наши дни неграмотността се канонизира. Унищожаването на езика е една от най-преките автомагистрали към самоунищожението на нацията. Правилата на езика за първите правила на обществото ”, сподели още той.

Според него потреблението на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена нужда да се вършим на нещо, което не сме.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР