Оказва се, че всичко се крие е в едно съкращение

...
Оказва се, че всичко се крие е в едно съкращение
Коментари Харесай

Защо на хулиганите в Русия им викат гопници?

Оказва се, че всичко се крие е в едно редуциране – и частично в революцията през 1917 година.

„ Още преди появяването на високите технологии към този момент два пъти бях плащал с мобилен телефон “, майтапят се руснаците в интернет. Да оценят тази смешка могат единствено хората, чиято младост е предходна през 1990-те и началото на 2000-те. Тогава гопниците сеят боязън измежду порядъчните жители с заплахата да ги причакат в някой мрачен вход и принудително да им вземат дефицитните по това време мобилни телефони, други скъпи движимости или просто парите, които носят 
Откъде идват думите „ гоп “ и „ гопник “?


Silvymaro (CC BY-SA 4.0)

В Тълковния речник на живия великоруски език на съветския лексикограф и събирач на фолклорр Владимир Дал (първото издание е от 1863-1866 г.) думата „ гоп “ значи „ скок или удар “. В същото време, в дребния по размер речник на воровския диалект „ Условен език на петербургските мошеници “, формиран от Дал през 1850-те години, думата „ гопать “ значи „ преспивам на улицата “.



Това значение по смисъл не опонира на по-популярната версия за произхода на думата „ гоп “ и „ гопник “. Според нея всичко се крие в абревиатурата ГОП, зад която се крие Държавното затворническо общество на Санкт Петербург. В края на XIX в. то се обитава в един от корпусите на в миналото модерния Знаменски хотел (днес „ Октомврийски “), в самия център на града, тъкмо против Московската гара. Това е сиропиталище, където се приютяват децата на бедните и малолетните нарушители.

 Знаменски площад

Знаменски площадСвободни източници

След революцията през 1917 година постройката е национализирана, само че резервира както функционалностите, по този начин и абревиатурата си. Променя се единствено името: тя е прекръстена на Държавно общежитие на пролетариата. Но през 1920-те години главните му жители стават не служащите, а бездомниците. Гражданската война в Русия, епидемиите и няколкото години заплашителен апетит раждат доста бездомници. И по този начин жителите на тази постройка стартират да се назовават ГОПници. Те не работят, а се занимават с дребни обири, безчинство, грабежи и поддържат неприятната популярност на квартал Лиговка, където се намира общежитието им.

 Лиговка

ЛиговкаСвободни източници
От гарата до покрайнините
По това време Литовка се счита за най-опасното и гадно място в Ленинград. Тя постоянно е част от престъпните летописи като място на закононарушения, шокиращи цялата страна – групови изнасилвания или свиреп разправи с полицаи.



Свободни източници

Да изкорени престъпността от Лиговка съумява Паулина Онушонок – първата жена-началник на милицията в Съюз на съветските социалистически републики. Тя взема решение казуса с детската престъпност и бездомниците в града и в страната: счита се, че по нейно разпореждане през 1935 година са основани детските педагогичен стаи в милицията. Там с малолетните хулигани се организира възпитателна работа.



Свободни източници

Така Паулина Онушонок съумява да възвърне репутацията на Лиговка, а с времето гопниците стартират да „ се местят “ от центъра на града към неговите околности.

Днес, за благополучие, те не се срещат по улиците, а във вицовете, литературата и киното.

създател: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР