Оказва се, че най-ефективният начин да се започни нещо е

...
Оказва се, че най-ефективният начин да се започни нещо е
Коментари Харесай

Най-добрият начин да се запомни информация

Оказва се, че най-ефективният метод да се започни нещо е то да се нарисува. Или най-малко до този извод са стигнали канадски психолози от университета във Ватерло.

Участниците в опита за лимитирано време трябвало да запомнят колкото се може повече думи от листата. Думите били подбрани по този начин, че да може да се нарисуват елементарно или да се запишат наново за по-добро запомняне.

След това, с цел да облекчат още повече процеса по запомняне, студентите получили задача за подредба на музикалните тонове. И най-после откривателите ги приканвали да си спомнят колкото се може повече думи от първичния лист за 60 секунди.

Учените разкрили, че думите, които били нарисувани от доброволците, се запомняли съвсем два пъти повече спрямо наново записаните. Това предимство било наречено от създателите на проучването „ резултат на рисуването “.

В други вариации на опита участниците трябвало да записват думите по няколко пъти или да прибавят някои образни промени за написване на буквите, като да вземем за пример разнообразни ченгелчета и чертички. Но това съвсем не повлияло на резултата. Процентът на нарисуваните думи, които доброволците запомняли, останал доста по-висок от всички останали.

Изследователите означават, че за запомнянето няма никакво значение качеството на рисунките или съществуването на живописен гений. Дори в случай че участниците в опита имали единствено четири секунди за изобразяване, процентът на думите, които успявали да запомнят, съвсем не се променял.

Учените прецизират, че са работили единствено с обособени думи. Сега те не престават проучването на процесите на запомняне за други видове информация.

Изследването е оповестено в изданието The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР