Оказва се, че кръвните центрове нямат задължението да уведомяват кръводарителите

...
Оказва се, че кръвните центрове нямат задължението да уведомяват кръводарителите
Коментари Харесай

Скандално: Кръвните центрове не уведомяват кръводарителите за заболявания!

Оказва се, че кръвните центрове нямат задължението да уведомяват кръводарителите за болести, които са открити при проучване на дарената от тях кръв. Причината както всичко в България е в сбърканата нормативна уредба. Кръводарители научават за здравословния си проблем, едвам когато отидат да дарят повторно и схващат, че кръвта им не е употребена, тъй като са носители да вземем за пример на хепатит.

По този метод хората вместо да стартират осъществяване на съответно лекуване се трансформират и в носители на болести. Наша инспекция откри, че донорът на кръв има право да получи информация за резултатите от прегледа и проучванията, направени по отношение на кръводаряването, само че не е записано на никое място по какъв метод и по какъв начин се осъществя това право, не е въведено реципрочно обвързване за съответния чиновник, който е осведомен с резултатите от съответните проучвания, да уведоми пациента или кръводарителя.

В наредбата, в която се сочат отговорностите на медицинските експерти, които са открили съществуване на заразни болести, да оповестяват за това събитие, е записано, че откритите заразни болести се оповестяват на Регионалната здравна ревизия, на чиято територия е открит казусът, с цел да може това събитие да се записва.

Съобщава се и на общопрактикуващия доктор, в случай че лицето, което е разкрило болестта, не е общопрактикуващият доктор. Кръвните центрове се базират на обстоятелството, че липсва законово обвързване да уведомяват кръводарителите за открити от тях болести. Проблемът е от години, само че нито Здравното министерство, нито депутатите са подхванали каквито и да е ограничения за решаването му. Така хората, които правят благородното дело да подаряват кръвта си, с цел да спасят човешки живот се трансформират в пострадали поради добрината си и безхаберието на страната!
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР