Оживена подготовка за посрещане на Коледа върви в комплекс Старинно

...
Оживена подготовка за посрещане на Коледа върви в комплекс Старинно
Коментари Харесай

Греят вино и кафе на пясък за гостите на Бухаловия хан

Оживена подготовка за посрещане на Коледа върви в комплекс " Старинно Карлово ". Стотици посетители от града и страната чака най-голямата къща от комплекса - Бухаловия хан.

В неповторимата атмосфера посетителите ще опитат кафе на пясък, съпроводено със захаросани орехи и домашни курабийки, както и чаша греяно вино. Коледа в Бухаловия хан ще пристигна още на 21 декември. На този ден от 11.00 до 14.00 часа Добрият дъртак ще раздаде дарове на тези деца, които са му написали писмо в точния момент.



В същинска приказка се трансформира освен дворът, само че и една от залите на Бухаловия хан в Карлово. В нея в топлите цветове на Коледа

сияят лицата на обичани герои от приказките,

изрисувани върху картички, български шевици, сложени в рамка и върху сувенири, еленчета, ангелчета и елхички от глина, плодове от плъстена вълна, десетки разновидности на снежни индивиди и красиви кукли.

Огромната продукция  е дело на екипа на комплекс " Старинно Карлово ", който се готви да пресъздаде Коледа в сувенири и играчки за коледна декорация още от октомври.

Глинените фигурки на приказни животни и растения са дело на Мария Василевска. На нея е поверено грънчарското колело в една от работилниците на комплекса. За да се научи да вае предмети от глина, тя се обучавала на курс. След най-харесваните от клиентите коледни играчки от глина са еленчета, зайчета, елхички, ангелчета. Правят се съвсем като домашни курабийки, изяснява Мария. За да покаже на посетителите по какъв начин става това, тя източва огромна глинена кора, по-късно отсича фигурките с формички, досущ  като тези за курабийки. След като ги изпече в пещта, ги украсява с подобаващи бои.

Когато работи на грънчарското колело, край него събират деца и възрастни, а Мария им демонстрира по какъв начин за източват чаша, купа, ваза. Неотдавна бащата на 6-годишно момиченце напряко смаял екипа на Бухаловия хан, като изваял лампата на Аладин. Толкова впечатляващи били формите, които постигнал, а това било в действителност запознанството му с грънчарското колело. Но украсата на дребните фигурки се оказва

най-привлекателното занятие за малчуганите.

Освен тях Мария извайва и снежни индивиди от плъстена вълна. С тази активност се занимава и Мадлена Шахънска. И двете могат да работят и на грънчарското колело, и да вършат фигури от плъстена вълна. За да се научат, управлението на комплекс " Старинно Карлово " им осигурило посещаване на курсове при майстори.



В залата на Бухаловия хан са подредени красиви снежни индивиди, само че също и доста други предмети от плъстена вълна. От голяма кошница сияят тикви, ябълки, моркови. Цялата кошница или единствено един или няколко плода от нея също са желана декорация за Коледа.

В удивителната сбирка за Коледа са  бродираните сувенири на Румяна Христова. В тях са извезани старинни знаци от българските шевици. Да ги пресъздава в огромни карета и покривки, да открива нови знаци в бродериите от преди два века, е обичано занятие на Румяна. А когато би трябвало да добави и обогати предложенията от сувенири в Бухаловия хан, тя придвижва обособените детайли върху дребни модели, сложени в рамки.  Малки пана с избродирани снежни индивиди и Дядо Коледа, снежинки и елхички също са измежду сувенирите, направени от Румяна. Красивите пана са постоянно подобаваща декорация на дома.

Сред най-привлекателните сувенири са коледните чорапчета. Изработва ги Гергана Щръклева.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР