Охранителни камери са заснели как малко преди полунощ срещу събота

...
Охранителни камери са заснели как малко преди полунощ срещу събота
Коментари Харесай

Двама с качулки подпалили блока в Сандански

Охранителни камери са снимали по какъв начин малко преди среднощ против събота двама облечени в тъмни облекла и с качулки на главите изливат 2 туби със запалителна примес под вратата на санитарния магазин на улица „ Първи май “ в Сандански. После хвърлят от разстояние запалена хартия и заобикалят с бял автомобил „ Тойота “, с която са и пристигнали. За 10-на минути целия блок е бил обзет в пламъци.

Всичките 40 жилището в жилищната кооперация, която е издигната преди 10-на години са необитаеми от пожара. Пострадалите фамилиите са приютени при свои близки и родственици, а на 3 от тях кметът на Сандански Кирил Котев е обезпечил квартири, за които общината ще заплаща наема до отремонтирането на жилищата им. Вероятно нито един от опожарените жилища и магазини под тях не са застраховани, само че това сигурно ще се разбере в работен ден.

От Благоевград дойдоха проверяващи служители на реда, които дружно с локалните си сътрудници не престават разпитите на очевидци. Отхвърлена е версията за късо съединяване в ел. инсталацията на кооперацията. Привикани на разпит са известна бизнесдама от Сандански, с която притежателят на магазина Кирил Божинов от години намерено враждували. В града се появи слух, че гарант на палежа е и съперник на строителния бизнесмен, вдигнал кооперацията, само че и тази версия е несъстоятелна, тъй като притежателят на строителната компания е умрял преди няколко години. В събота към 16 часа задържаният предприемач Младен Пасков, който удари с пестник в лицето пожарникар по време на гасителните дейности беше пуснат от ареста под гаранция от 1000 лв.. Срещу него е повдигнато обинения за дребно хулигантство и нанасяне на лека телесна щета на пожарникаря.

Малко след среднощ против събота в Сандански пожар изпепели магазина за козметика и перилни препарати „ Кристал “ на ул. „ Първи май “, който се намира на партерния етаж на жилищна кооперация. Пламъците се разраснали за минути от елементарно запалимите перилни препарати и други артикули, като са обхванали и жилищата на 4-те етажа над магазина.

„ Сигналът при нас пристигна тъкмо една минута след среднощ. Веднага 2 пожарни коли от Сандански започнаха да гасят огъня, който се виеше на метри над кооперацията. От Петрич и Благоевград се включиха още 3 противопожарни коли с екипите си. За към 3 часа пожарът беше сподавен “, описа инж. Георги Пармаков, шеф на регионалната противопожарна работа в Благоевград, който управлява от място гасителните дейности. Пристигнаха и кметът на Сандански Кирил Котев, както и шефът на РУП в курортния град Борис Щурков, написа в. "Монитор ".

Днес сутринта жилищната кооперация наподобяваше лунен пейзаж. Магазинът за перилни препарати е напълно изпепелен, нанесени са съществени материални вреди, 8 от жилищата са изцяло опустошени от огнената буря. Другите жилища са с изпочупени прозорци, опушени стени и развалено имущество. За благополучие няма потърпевши хора, които навреме са били събудени от пожарникарите и евакуирани отвън жилищата си. Изгорели са и няколко от колите, паркирани пред жилищната постройка. Според живеещите в жилищния блок нанесените провали са за повече от 2 милиона лв.. „ Кошмарна нощ преживяхме. Гърмяха флакони с парфюми. Пред очите ни изгоряха жилищата ни “, към момента уплашени разказваха живущите, които още много дни няма да могат да се върнат в собствеността си. Цялата постройка е съществено потърпевша. Три входа от първия до последния етаж са обгоряли, изгоряло е огромна част от имуществото им.

В трагичната нощ скандал провокира фалиращият сандански хотелиер Младен Пасков, който в пияно положение се пръкна до пожарникарите и стартира да им дава препоръки, по какъв начин да гасят по-бързо пламъците, след което беше закопчан и отведен в полицейския сектор. Скандалният арест стана пред погледите на десетки санданчани и кмета на курортния град Кирил Котев. Според множеството очевидци на абсурда Пасков е слязъл от автомобила си очевидно пийнал и даже е блъснал едно круше на един от пожарникарите. Тестван е бил на място от служители на реда с дрегер за алкохол, който е посочил много над допустимите промила. Назрява скандал, тъй като в отчета си арестувалите го служители на реда са написали, че Пасков е пристигнал и е тестван като пешеходец, макар, че колата му е била на десетина метри от мястото на пожара. В неделя предприемачът осъмна в клетката на санданската полиция, само че към 16 часа е бил освободен под парична гаранция от 1000 лв..

Основната версия, по която работят проверяващите служители на реда е тенденциозен палеж. Огънят е тръгнал от входната врата на магазина. Собственикът Кирил Божинов е разпитан в полицията, преди няколко месеца витрините на магазина му бяха изпочупени през нощта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР