Огромно парче скала падна на улица в Провадия. Като по

...
Огромно парче скала падна на улица в Провадия. Като по
Коментари Харесай

Огромен скален къс падна на улица в Провадия

Огромно парче канара падна на улица в Провадия. Като по знамение няма потърпевши, само че камъкът е разрушил оградата на една от къщите. Отломката се е откъснала от източния скален венец над града, който се разрушава, заяви Българска национална телевизия.

Златка Кръстева живее в къщата, в чиято ограда се стопира големият скален пай. Жената и фамилията й са изживели същински потрес. За благополучие са се отървавали единствено с нерешителност и счупена ограда.

Това не е първият случай на сриване на скални маси в региона след този случай. Според специалистите главната причина за честите свличания е огромната денивелация на региона и сериозните ерозионни процеси. Скалата над града е мощно ронлива.

" При значителни превалявания и при огромни температурни амплитуди се получава стесняване и стягане на земните маси, и това довежда до отделяне на каменни блокове ", изясни инж. Янко Янков, шеф на Дирекция " Местно развиване " - Провадия.

Хората в региона живеят под непрестанен боязън, че всеки миг може да се откъсне канара и да удари къщите им.

От Община Провадия са уведомили Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет. Общината няма задоволително средства за обезопасяване на ската и се надява на незабавна помощ от страната.

" На този стадий не мога да ви кажа на каква стойност, това е въпрос на изследване и планиране, тъй като скатът е с друга конструкция и според от ограниченията за подсилване ще се дефинира и сумата ", изясни инж. Янков.

Градската администрация чака в околните един или два месеца да има решение на казуса, с цел да не живеят хората в боязън.

Твърде доста закъснение! Това, отново споделям е рисков регион, мощно обитаем, има придвижване. Ние се намираме в подножието на обект от национално историческо значение - Овеч, туристопотък е сериозен. Сериозно е мястото и за хората, които живеят тук, от ската до постройката е 6 метра. Има скални блокове, камъни, които могат да тръгнат и да падат, и не се знае в кой миг какво може да се случи, споделя инж. Янков.

Хората в Провадия желаят незабавни ограничения за обезопасяване на скалния венец, с цел да могат умерено да се прибират по домовете си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР