Огромни поражения от наводненията има и във врачанското село Чирен.

...
Огромни поражения от наводненията има и във врачанското село Чирен.
Коментари Харесай

Десетки къщи са наводнени и във врачанското село Чирен

Огромни провали от наводненията има и във врачанското село Чирен. Над 40 са потърпевшите домове. Отводнени са парцелите, само че в случай че не се решат проблемите с инфраструктурата, ще има нови наводнения.

Големи са провалите от наводненията в село Чирен. Поройните дъждове са наводнили десетки къщи в селото. Проблемът тук е поради канал, от който безусловно е извирала водата. Хората се надяват управляващите да подхващат някакви ограничения за неговото разчистване или уширяване, с цел да премине водата под улицата към канала на селото.

Приливната вълна в центъра на селото достигала над метър.

" Отвънка отивам да копам, да отводня водата, да се не бие в къщата, дребната остава сама, нема кой да ми помогне в тоя миг. Две стаи се наводниха, детето ми вътре на леглото не мога да го взема, тъй като има вода ", описа Илия Иванов, локален гражданин.

Каналът в селото не успявал да поеме водата и безусловно помитала всичко след себе си. Прекъснато било и електричеството, а първият етаж на Лиляна Борисова бил на половина във вода: " Внучката, синът ми и аз, никой не пристигна да ни помогне. На свещи сме изривали. "

Всички електроуреди на фамилията са унищожени. От през вчерашния ден имат ледник, само че за краткотрайно прилагане. " Това ще опада, тия тухли като са мокри и навлажнени и тия основи изпод, това напряко ще ни падне къщата ", тревожи се дамата.

От община Враца са осведомени с вредите в село Чирен, само че кметът на селото е декларирал, че ще се оправи самичък с отводняването. За нанесените провали обаче, би трябвало да се намеси общинската и държавната власт, счита той.

" Около 40 къщи имам, може би и повече са, само че има хора, които са се справили сами. В Чирен имаме страхотни проблеми, инфраструктура - тотал. Минал е някой общински консултант, снимал е тука, белким не знаят какво е ситуацията в Чирен. Да бъде помогнато на тези хора, нищо повече не желаеме ", сподели Диан Дамянов - кмет на с. Чирен.

" За мен е значимо да си свършим работата и да успокоим хората, да им разбираем какви са разновидностите, които да получат помощ както по Закона за обществено подкрепяне, по този начин и по Закона за бедствия и повреди, с цел да могат да се оправят с следствията от вредите. Да се надяваме страната да ни поддържа в тази сложна обстановка ", съобщи Калин Каменов - кмет на община Враца.

Днес стартира и оглед на нанесените вреди в домовете на хората в Чирен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР