Огромна бомба от времето на Втората световна война, останала неоткрита

...
Огромна бомба от времето на Втората световна война, останала неоткрита
Коментари Харесай

Огромна бомба от Втората световна война беше взривена дистанционно в полски пристанищен град

Огромна бомба от времето на Втората международна война, останала неоткрита до предходната година в полското пристанище Швиноуйшче, покрай границата с Германия, беше обезвредена през днешния ден, съобщи ДПА.

Експлозивът може да се счита за обезвреден. Той повече няма да съставлява заплаха за водния път Шчечин-Швиноуйшче, сподели Гжегож Левандовски, представител на бреговата защита, за полската организация ПАП.

Бомбата с тегло 5,4 тона беше взривена отдалечено. Това, което трябваше да бъде следен гърмеж, се трансформира в неконтролиран подобен, само че няма данни за потърпевши хора или инфраструктура, съобщи заместник-кметът на Швиноуйшче Ярослав Яз.

Полските управляващи се подготвяха за интервенцията по обезвреждането, една от най-мащабните по рода си в Европа, повече от година.

Заради риска от неконтролирана експлозия 750 индивида бяха евакуирани от вкъщи си. Спрян беше и близкият ферибот.

Бомбата беше открита предходната година по време на изкопни работи за увеличение на дълбочината на плавателния канал Шчечин-Швиноуйшче.

Предполага се, че бомбата е била пусната от английските военновъздушни сили по немския крайцер "Лютцов " през 1945 година

Бомбата е съдържала 2,4 тона взривен материал, който дава отговор на 3,6 тона тротилов еквивалент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР