офийският градски съд (СГС) спря гражданското дело, което футболистът Мартин

...
офийският градски съд (СГС) спря гражданското дело, което футболистът Мартин
Коментари Харесай

Съдът спря делото на Мартин Петров срещу УниКредит Булбанк

офийският градски съд (СГС) спря гражданското дело, което футболистът Мартин Петров заведе против УниКредит Булбанк. Причината е, че по делото липсват документи за над 450 банкови интервенции. Част от тях са унищожени, други са конфискувани от прокуратурата, която от две години проверява случая, заяви mediapool.

Документите са главно доказателство и без тях делото не може да продължи, реши арбитър Стефан Кюркчиев и го спря до привършване на следствието, което води прокуратурата. Все още не е ясно по кое време ще завърши то.

Футболистът заведе делото и твърди, че от негови сметки в банката са изчезнали над 3.8 млн. лева Близо една година е бил заблуждаван от персоналния си банкер Ирина Аткова, която била уволнена, само че твърдяла, че към момента работи в банката. Тя изпращала извлечения от сметките на Петров.

През 2017 година той разкрил, че парите липсват, подал сигнал до прокуратурата и още тогава тя е почнала следствие. Не е ясно обаче на какъв стадий е то. Междувременно Петров завежда гражданското дело, само че се оказва, че огромна част от документите са в прокуратурата.

Съдията отправил запиване до държавното обвиняване – едно в края на предходната година и оше едно преди няколко дни, само че не е получил никакъв отговор. Заради това, до момента в който документите са в държавното обвиняване, гражданското дело няма по какъв начин да продължи и то би трябвало да бъде спряно, стимулира се съдът.

От УниКредит Булбанк настояват, че не разполагат с документите за преводите. 456 документа от общо 13 банкови сметки липсват – една част от тях били унищожени, тъй като е изминал стокът за съхранението им, а други са в прокуратурата. Адвокатите на Петров също не разполагат с тях.

Съдът не може да ги изиска, изясни Кюркчиев. Нито може да претърсва или изземва, тъй като това са пълномощия напълно на прокуратурата. Аткова, която е измежду ответниците по гражданското дело дружно с банката, не се яви. Съдът не може да я търси, акцентира Кюркчиев.

" Изясняването на обективната истина е съществено затруднено ", съобщи съдията. " Аз се запитвам: Какво ще откриваме? Върху какво ще работят движимостите лица, те не могат да гадаят за документите ", стимулира се Кюркчиев преди да спре делото.

Той акцентира, че основните доказателства са в прокуратурата. Според съдията гражданският развой може да тръгне още веднъж, в случай че следствието на прокуратурата бъде приключено или най-малко спряно. Решението на Софийски градски съд за прекъсване на делото не е дефинитивно и юристите на Петров могат да апелират пред Софийския апелативен съд. Ако там въпреки всичко бъде решено, че процесът би трябвало да продължи, не е ясно с какви документи ще борави съдът.

Ако футболистът се откаже от обжалване, то процесът може да започва още веднъж, в случай че прокуратурата даде документите. На този стадий обаче Софийски градски съд нито може да ги изисква, нито да назначи претършуване или изземване. Съдът може да назначи експертизите, които юристите желаят, само че движимостите лица няма да разполагат с всички документи и на процедура няма да има какво да изследват.

Всички документи в банките – за разкриване и закриване на сметки, данни и информация на клиентите и преводи, по закон би трябвало да се съхраняват до 5 години след привършване на договорните връзки сред банката и клиента, без значение дали на книжен или на електронен притежател.

Според юристите на Мартин Петров, че той е станал жертва на проведена незаконна група, защото няма по какъв начин уволнена служителка да извърши преводите без знанието на служиели от по-високите равнища в банката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР