Официално: т.нар. Паметник на съветската армия“ в София се превръща

...
Официално: т.нар. Паметник на съветската армия“ в София се превръща
Коментари Харесай

Правителството хариза „МОЧА“ на София – да го прави, каквото си иска


Официално: така наречен „ Паметник на руската войска “ в София се трансформира от ПУБЛИЧНА държавна в ЧАСТНА държавна благосъстоятелност, излиза наяве от днешното решение на Министерския съвет, който още не си е разрешил отпуск на моренце.

Това на процедура значи, че Столична община към този момент ще може да се разпорежда с монумента и терена към него, което до момента беше невероятно поради статута „ обществена държавна благосъстоятелност “ – т.е. страната трябваше да взема решение ориста му, без да се преценява със столичани и техния локален парламент – СОС.

С решение на държавното управление от през днешния ден се трансформира статутът на парцел обществена държавна благосъстоятелност в парцел частна държавна благосъстоятелност. Същият се намира в Княжеската градина в София и съставлява мемориален комплекс „ Паметник на Съветската войска “. Решението е по предложение на регионалния шеф на София, в чието ръководство е парцелът. Той би трябвало да отрази смяната в Акта за държавна благосъстоятелност “, оповестяват от Министерския съвет.

Това решение на кабинета „ Денков-Габриел “ наподобява на една добра първа крачка към премахването на „ МОЧА “ (Монумент на окупационната алена войска, софийски сленг, б.р.) от центъра на европейската столица София, за което положително дело дотук трябваше да минат съвсем 34 години. През това време всички същински европейски столици на някогашни соц страни махнаха от центровете си и пратиха в музея паметниците на непознатата и неканена руска войска.

Впрочем, България към този момент бе изпреварена и от Украйна (независима от 1991 г.), която тия дни отстрани от щита на 102-метровата скулптура „ Родината-Майка “ грозния руски герб и скоро ще постави върху него украинския тризъбец.

Дали държавното управление, формирано от проевропейската (не)коалиция ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, подкрепено от демократичното Държавно стопанско предприятие, постъпи хитро, като трансферира на София отговорността за изчегъртването на МОЧА от центъра? Ще стане ясно след локалните избори.

Кабинетът си изплакна ръцете, оставяйки на новия кмет и новите общинари да се преборят с Българска социалистическа партия, така наречен „ Възраждане “, президента Радев и други путинофилски креатури за правото на една столица да има собствен, а не монумент на вражеска страна.

Ясно е, че който и да завоюва изборите в София през октомври-ноември, почитателите на Кремъл ще са пренебрежимо малцинство. Но е несъмнено и друго – чака ни занимателна есен, тъй като електоратът на БСП-„ Възраждане “-Радев, колкото и да се прави, че не е едно цяло, в действителност е точно такова. Освен това е звучен, нападателен и подготвен да пази на цялостен работен ден Москва и всичките й закононарушения – минали и сегашни – против възнаграждение и даже без.

Какво прави в София и България този електорат, а не си вземе чемодана и от вокзала да потегли към обичаната си Русия да строи живота нов – това е въпрос, на който не е елементарно да се отговори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР