Официалният медиен регулатор в Ирак издаде заповед, с която забранява

...
Официалният медиен регулатор в Ирак издаде заповед, с която забранява
Коментари Харесай

Ирак забрани на медиите да използват хомосексуализъм и джендър

Официалният медиен регулатор в Ирак издаде заповед, с която не разрешава на всички медии и на компаниите, ръководещи обществени мрежи, на територията на арабската страна, да употребяват термина " хомосексуализъм ", който се заменя със " полово отклоняване ", съобщи Ройтерс, като се базира на представител на държавното управление, както и на документ от наблюдаващия медиите орган.

В постановлението на иракската Комисия по връзки и медии се упоменава още, че е

неразрешено потреблението и на термина " джендър ".

Органът не разрешава на всички телефонни и интернет компании, на които е издал лиценз, да употребяват думата в което и да е от мобилните си приложения. Представител на държавното управление съобщи след излизането на постановлението, че решението на комисията би трябвало да бъде публично утвърдено.

Регулаторът " наставлява медийните организации да не употребяват термина " хомосексуализъм ", а верния - " полово отклоняване ", се споделя в изказването на арабски език.

Говорител на държавното управление сподели за Ройтерс, че към момента не е несъмнено наказване за несъблюдение на заповедта, само че е евентуално то да е съпроводено с санкция.

Ирак не криминализира категорично половия акт сред мъже, само че свободно дефинираните морални клаузи в неговия Наказателен кодекс

позволяват  да бъдат преследвани представителите на ЛГБТ общността.

В последните два месеца водещите партии в Ирак започнаха да подлагат на критика свободата на ЛГБТ правата. Знамена с цветовете на дъгата постоянно биват изгаряни в митинги на мюсюлманите шиити в отговор на неотдавнашните изгаряния на екземпляри на Корана в Швеция и Дания.

Повече от 60 страни по света криминализират половия акт сред мъже, до момента в който в над 130 страни еднополовият секс е легален, сочат данни на социологическата онлайн организация " Ауър уърлд ин дейта ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР