Официални статистически данни показват, че 102 000 души са емигрирали

...
Официални статистически данни показват, че 102 000 души са емигрирали
Коментари Харесай

Хърватия обезлюдява след влизането си в Европейския съюз

Официални статистически данни демонстрират, че 102 000 души са емигрирали от Хърватия през първите три години от участието й в Европейски Съюз, а прогнозите сочат, че броят им е два пъти по-голям, съобщи Ал Джазира.
Според данните, от момента в който Хърватия е станала член на Европейския съюз и откакто възбраната за европейския пазар на труда беше отстранена през 2013 година, до 2016 година страната са напуснали 102 000 души.
Смята се обаче, че действителната цифра е доста по-голяма, защото мнозина отпътуват незаконно. Твърди се, че през тези три години от Хърватия са емигрирали към 230 000 души.
Най-обезпокоително за демографите е това, за което предизвестяват и икономистите и което всички останали в Хърватия са забелязали - че отпътуват цели млади фамилии, а не както в предишното, когато единствено бащата е отивал на облага, написа Ал Джазира.
Средната възраст на емигрантите е спаднала след 2013 година - от 41,5 на 33,6 години, демонстрира изследване на Загребския институт за обществени финанси, написа МКД.
Някои считат, че интервалът на интензивно презаселване може да трае до 2020 година, когато изтича крайният период, в който Австрия, като финален останал член на Европейски Съюз, да реши да ограничи достъпа до своя пазар на труда за жителите на Хърватия.
Според някои прогнози до 2050 година Хърватия може да остане без 800 000 поданици, като в това време ще са й нужни най-малко един милион нови работници
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР