Официална Москва призова българските власти да не допускат оскверняване на

...
Официална Москва призова българските власти да не допускат оскверняване на
Коментари Харесай

Русия пусна протестна нота за оскверняване на съветските паметници у нас

Официална Москва прикани българските управляващи да не позволяват опозоряване на руските монументи у нас. Руското посолство в София е изпратило съответната нота до българското Министерство на външните работи, заяви кореспондентът на БНР в Москва.

По време на седмичния си брифинг говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че от 12 до 14 май в България са били осквернени братските могили на Червената войска в Банкя и в столичния квартал „ Лозенец “ и паметникът на руския боец в Бургас.

„ Руското посолство в София е изпратило протестна нота в Министерството на външните работи на България. Пред българските управляващи е посочена нуждата всички сходни произшествия да бъдат разследвани, от отговорните да бъде потърсена отговорност и да не се позволяват такива незаконна акции в бъдеще “, сподели Захарова.

По думите ѝ пренебрегването на систематичното опозоряване на руските монументи е еднакво на „ насърчаване на реваншизма и неонацизма “. Според нея мащабите на вандализма щели да бъдат по-големи, в случай че не били напъните на патриотично настроената част от българското общество.

„ Както демонстрираха миналите из цялата страна паметни мероприятия по случай Деня на успеха, в това число многочислените шествия в границите на „ Безсмъртния полк “, българските патриоти помнят, грижливо се отнасят към общата история на нашите страни и не имат намерение да се отхвърлят от нея. Но ние виждаме, че за жалост избрана част от политическия хайлайф в тази страна насърчава други настроения “, сподели Захарова.

Етикети: БългарияМария ЗахаровапаметнициРусия
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР