Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1

...
Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1
Коментари Харесай

Офертата за вторите осем изтребителя Ф-16 е 1,32 млрд. долара

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1 милиарда и 320 млн. $, заяви министърът на защитата в оставка Драгомир Заков на съвещанието на парламентарната комисия по защита.

Преди дни министър Заков сподели, че е пристигнала офертата от американска страна за вторите 8 изтребители F-16.

" Сумата е почти същата като тази по първия контракт, която е 1 милиарда и 256 млн. $, само че пакетът въоръжение е много по-голям и имаме право на разсрочено заплащане ", означи Заков.

" Бройката самолети е същата, само че с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните („ спарки “) – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. " Спарките " са по-скъпи и на процедура ще купим два малко по-скъпи самолета, означи той. Резервните мотори са с два повече. Ракетите за близка отдалеченост са с 5 повече. При ракетите за междинна отдалеченост вземаме по-новия, най-модерния вид и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече ", сподели Драгомир Заков.

В първия сет няма планиращи бомби, в този момент те са цялото количество и то не е малко. По отношение на управляемите бомби в първия сет също нямаше, в този момент са всички нужни, сподели още министърът в оставка. Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия контракт, аварийните радари са с един повече. С един повече са аварийният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата численост, както в първия сет. Пилотите за образование ще бъдат с четирима повече. Техниците са на половина по-малко, тъй като първите постоянно би трябвало да са повече и в този момент допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база, изясни Драгомир Заков.

Относно заплащането към този момент имаме право на разсрочено заплащане като схемата, което имаме, е до 2031 година - т.е. имаме 9 години, в случай че тази година се подписа контракт, изясни Заков. Министърът в оставка сподели, че първата вноска е ниска – 16 млн. $, и добави, че тя даже ще бъде всмукана в границите на настоящия бюджет за финансови разноски. До идването на първите самолети през първото тримесечие на 2025 година сумата, която се чака до тогава да сме заплатили по втория контракт, е към 80 млн. $ от 1 милиарда и 300 млн. $, т.е. една доста дребна част от втория контракт, посочи той. Облекчаването на бюджета по този метод би разрешило и тръгването на плановете за радарите, за бойните машини, като по този начин ще имаме някакъв задатък в тези първи години по тези два основни плана, означи Заков.

Той сподели още, че сега планът на контракт е във Военновъздушни сили, които би трябвало да дадат своето мнение. Надявам се успеем да стигнем до пленарна зала в границите на идващите две седмици. Срокът за отговор е 1 ноември, сподели Заков.

В момента това, което сме съумели да договорим и чакам да се удостовери, има една немалка сума за отплата, сподели министърът на защитата в оставка, като означи, че става дума за три контракта - един главен и още два други. Той посочи, че контрактуваната сума за отплата е 1 милиарда и 300 млн. $ и на практика тя ще покрие един от трите контракта.

Сега се намираме в нова действителност, това постанова преосмисляне на Плана за развиване на Въоръжените сили до 2026 година, сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който също взе участие в съвещанието на комисията. Реалностите постановат да се премисли заложеният график за освобождение от остаряло въоръжение и техника и да се направи прецизен план на опциите за поддържането на всяка платформа, уточни адмирал Ефтимов. Началникът на защитата сподели още, че стартира дейна стратегия с командирите на типовете въоръжени сили, с цел да може да се даде една действителна картина на политическото и държавно управление с какво разполагат въоръжените ни сили, докога могат да го поддържат и да се подчертае още веднъж нуждата от рационализация от Българската войска.

В коментар на американския законопроект за застраховане на сигурността в Черноморския район, съгласно който Съединени американски щати възнамеряват да усилят военната помощ за страните от Черноморския район, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия, министър Драгомир Заков разяснява, че това е част от тактика за Черно море. За първи път Черно море се признава като стратегическа зона от основен интерес за Съединени американски щати. НАТО го е признало от дълго време за подобен, означи Заков. Той добави, че по съответния закон се плануват средства, с които да бъдат подпомагани съдружниците от Черноморския район. „ Голяма опция се отваря за нас. Това може да бъде от голяма помощ и да форсира в някои области придобиването на качества, които са основни за нас “, сподели Заков. Има сериозни качества, които би трябвало да бъдат покрити и това е доста добър вид да се случи, сподели още той и добави, че това може да бъде с парична помощ за съответен план, може да бъде с съответно съоръжение, може да бъде и по контракт, който ние сключваме да бъде допълнен с спомагателни средства. По думите му в подготовката за този закон в Съединени американски щати, сякаш " поизпуснахме малко нещата ". Това се дължеше предходната година на поредност от служебни държавни управления, в този момент новият ни дипломат в Съединени американски щати Георги Панайотов, който е някогашен длъжностен боен министър, имам сериозното очакване бързо да идентифицираме опциите, които биха ни се дали с съответна помощ от Съединени американски щати, сподели Заков.

На съвещанието комисията по защита одобри Доклада за положението на защитата и въоръжените сили през 2021 година Обсъден беше и План за превъзмогване на дефицитите от отбранителни качества в направление човешки запаси и поетапно превъзмогване на несъответствието в приходите на чиновниците в Министерството на защитата. Комисията поддържа и законопроект за промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, импортиран от Петър Петров и група народни представители от „ Възраждане “, като беше посочено, че законопроектът има потребност от сериозна преправка, само че утвърждението от комисията е знак за нуждата от решение на проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР