Одобрихме Борислав Сандов за вицепремиер и министър на екологията Ще

...
Одобрихме Борислав Сандов за вицепремиер и министър на екологията Ще
Коментари Харесай

Владислав Панев: Първата задача на кабинета са цените на то...

Одобрихме Борислав Сандов за вицепремиер и министър на екологията

Ще натискам за високоскоростни железници, те са чисти и притеглят промишлеността

Държавните компании би трябвало да излязат на борсата, това убива корупцията

- Г-н Панев, сутринта в четвъртък се появиха проблеми с подписването на съдружното съглашение, взеха решение ли се към този момент всички противоречиви моменти?

- Абсолютно нищо трагично, което може да събори обединението. Било е доуточняване на някои текстове, и то към приложенията на съглашението. Иначе в сряда и трите партии от Демократична България одобрихме съглашението, както и Борислав Сандов за министър на околната среда и вицепремиер. Така че процедурите си вървят по проект и се надявам другата седмица да имаме ново държавно управление. Чакат ни неотложни задания. И цените на електрическата енергия от 1 януари, които не би трябвало да се покачват, защото зимата е тежка така и така. Може да се каже, че инфлацията е галопираща. Очаква се да бъде по-голяма от тази година. Имаме над 100 точки в съглашението, по които би трябвало да се работи. Ако бъдат реализирани, България може да наподобява по друг метод след една година.

- Може ли да бъде спряно покачването на цените на тока?

- За семействата може, тъй като има запаси във фонд „ Сигурност “ на енергийната система. Включително държавните компании вършат големи облаги поради високата цена на тока. Резерви има, въпросът е дали да се употребяват тъкмо с тази цел. Моят отговор - да, би трябвало да се употребяват рационално, с цел да преодолеем тежката зима. Иначе виждаме във фючърсите в цената на природния газ, че едва ли високите цени на електрическата енергия и за бизнеса ще се запазят. По-скоро ще паднат.

- Оптимист сте?

- Възможно е, въпреки че обединенията в обединението са много разнообразни. Това изключва радикални промени, което от време на време е за положително, само че постоянно и за неприятно.

- Усещам, че желаете някъде радикални промени, къде?

- Например ръководството на държавните компании. Нашето предложение е за листването им, в това число и на тези в енергетиката, на фондовата борса. Говорим за миноритарни дялове. Беше основно за по-доброто им ръководство. Не се възприе, само че ще продължим да се борим, тъй като в съглашението е написано, че предстои на разбор. Идеята беше да влязат частници, с цел да могат да управляват министъра и бордовете на тези компании. Включително да могат да съдят бордовете, когато дейностите им са в ущърб. Това е по закон.

- И за какво не беше призната концепцията ви?

- Българска социалистическа партия са кардинално за държавна благосъстоятелност. Макар че във Франция, Швеция, Румъния, където страната е с огромен дял в стопанската система, сходни правила са признати. Вземете сдружения като ЧЕЗ, EVN или EON, които оперират в България. Те са на борсата, въпреки и да са държавни. Точно това е концепцията, да се ръководят като корпорации, а не като държавни предприятия, където бордът се регистрира на министъра. Това е генератор на корупция в държавните сдружения.

- Къде очаквате проблеми при по този начин записаните цели?

- 40 % разноски от Брутният вътрешен продукт. Тази година е 46 %, т.е., в случай че желаеме да свалим в по-нормални времена след пандемията тези разноски, това си е към този момент 15 % спад на каузи на страната, който е по-трудно изпълним при тази настройка. Хубава цел, само че да забележим.

- 8-4-4-3 ли е разпределението на министерските постове?

- Да, най-малко на този стадий нашите позиции са правораздаване, екология и цифровизация. Не е загадка.

- Вашата тематика е екологията, а там има голям проблем с „ Мариците “, какво гласи съглашението за тези тецове?

- Тази година може да са на облага поради високите цени на тока, само че пък и порастват цените на излъчванията. Дългосрочно обаче ще са на загуба и ще тежат със стотици милиони лев​ове на бюджета всяка година. Може загубите да бъдат понижени посредством по-добро ръководство, само че не и доста. Държавната „ Марица -изток “ се е трансформирал в синдикален парадайс. Ако съпоставим отношението заети лица към мощ сред държавните и частните тецове, разликата е в пъти. Тук казусът е, че и при намек за промени синдикатите ще изкарат десетки хиляди на улиците.

- Ще успеем ли да вземем парите от Плана за възобновяване и развиване, чува се за много забележки?

- Аз по принцип съм много песимистичен към парите от Брюксел. Наред с безспорните изгоди тези пари носят и много минуси. Но болшинството е за асимилиране на оптимално доста средства от Европейски Съюз, тъй че очевидно ще се върви в тази посока. Възможен е компромис.

- Защо сте срещу фондовете?

- Създават условия за монополизиране на цели браншове от стопанската система от хора, които са близки до властта. Естествено, и условия за корупция. Има един термин „ Холандска болест “. Отнася се за 60-те години, когато Нидерландия открива огромни количества природен газ в Северно море. Получава се един интервал от 15 години буксуване на стопанската система. Защото, когато създадеш един доста мощен бранш, другите стартират да страдат.

Това го виждаме в България в този момент. Еврофондовете са нашата " холандска болест ". Има класа на „ субсиевъди “, които нямат потребност от дотация, само че я харчат за нов хеликоптер или аероплан. Това задушава останалите.

- Ще издържи ли новото държавно управление цялостен мандат?

- Надявам се.

- Кирил Петков постоянно загатва 8 милиарда лв., които чезнат всяка година. Сега хората ще чакат отнякъде да се появят.

- То се вижда към този момент. Планирахме с актуализацията на бюджета 4-5 милиарда недостиг за 2021 година, а към този момент сме на остатък. Обективно видяно, това значи, че кражбите са изчезнали или фрапантно намелели след края на ръководството на Бойко Борисов.

- След тези жестоки проблеми към автомагистралите ще съумеете ли да ги завършите, в случай че изкарате цялостен мандат?

- Безспорно, те са приоритет: и „ Хемус “, и „ Струма “. Но аз като съпредседател на „ зелените “ ще натискам крепко по тематиката с железниците.

- Вие самичък ползвате трен и метро, доколкото знам, какво ви е усещането от едно пътешестване Димитровград - София?

- По линията, която е осъвременена, се пътува бързо и комфортно. Говорим за Свиленград-Септември. След Септември настъпва драма. Отсечките до Елин Пелин и до Костенец се модернизират в извънредно мудни темпове, влаковете се влачат с 20 км/ч. Така че от Димитровград до София се пътува над 4 часа, което е по-бавно от комунизма, когато пътувах като възпитаник. По-бавно и от 60-те години. Има статистика, че даже през 30-те години Пловдив-София се е пътувало по-бързо с трен, в сравнение с в този момент. Но знаете ли, по време на акцията обикаляхме българските секции в Сърбия. Поисках да пътуваме с трен. Отговориха ми, че сръбските железници не са толкоз положителни като българските. Цариброд-Белград са 330 километра и се взимат за 10 часа с трен.

- Има и по-зле от нас, значи?

- Обаче влагат, купиха предишния месец нови локомотиви от Швейцария. Строят високоскоростна права, която би трябвало да бъде част от трасето Будапеща-Солун. Най-вероятно ще ни изпреварят, а и пътят става с 200 километра по-къс, в сравнение с, в случай че линията мине от Будапеща през Румъния, Видин, по-късно Петрохан или Враца, София, Кулата. Шансът ни е, че още не са в Европейски Съюз и в случай че създадем нашето трасе в идващите 5-10 години, можем да измъкнем забележителен поток.

- Макар да бяхте водач в столичния 24-ти регион, сте родом от Димитровград. Как виждате като развиване този край?

- Перспективи има. Там огромният въпрос е „ Марица-изток “. Хасково и Димитровград са близо, хора пътуват всеки ден на работа в комплекса. Така че комплексът би трябвало наложително да бъде осъвременен в екологично и софтуерно отношение. Има европейски пари, в тази ситуация има смисъл от тях, с цел да бъдат непокътнати работни места, само че в чиста промишленост.

Иначе районът е с чудесно разположение - на процедура е средата сред Истанбул, София, Черно море, Егейско море. Затова и приказвам за съвременна железница до София. В момента се построява високоскоростна от границата до Истанбул. Ако всичките се свържат със упоменатите трасета до Западна Европа, ще е голям бонус за Димитровград. Винаги край скоростна железница има сериозна промишленост.

Затова е и доста значимо да създадем упоменатия към този момент жп скоростен път от Видин до Кулата. Това е късмет за Северозапада, който се обезлюдява с най-високите темпове в Европа. Може да сме екологична партия, само че не желаеме този регион да стане резерват. Нека има хора, които реализират фантазиите си там. И това може да стане факт с помощта на скоростната железница.

Владислав Панев е роден през 1976 година в Димитровград. Завършва УНСС, работи като публицист, след това ръководи финансови акции. Съпредседател на „ Зеленото придвижване “ и член на председателския съвет на „ Демократична България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР