Одобреният преди ден от правителството доклад за техническата възможност доставеното

...
Одобреният преди ден от правителството доклад за техническата възможност доставеното
Коментари Харесай

Петкова: НС ще реши да има ли VІІ блок с оборудването за АЕЦ Белене

Одобреният преди ден от държавното управление отчет за техническата опция доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене " да се употребява за построяването на VІІ блок в АЕЦ " Козлодуй " към този момент не поставя завършек на съветския нуклеарен план. Тепърва ще се вършат финансово-икономически, юридически и регулаторен разбори за сходна опция, ще се беседва с производителя на оборудванията " Росатом " и Народното събрание би трябвало да вземе решение дали ще се осъществя този вид. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ в четвъртък.

Петкова непрекъснато избягваше да даде съответен отговор на въпроса дали държавното решение от преди ден поставя завършек на мощно оспорвания план за градежа на АЕЦ " Белене ", чиято реализация непрекъснато се отсрочва. Последно, поради пандемията специалисти на тримата претенденти да влагат в плана, оценен на 10 милиарда европроекта, не могат да се срещнат на място в България с документите, с цел да изготвят и внесат окончателните си предложения за дострояването на втората атомна централа.

" Решението е дефинитивно за това, че няма техническа спънка оборудването за АЕЦ " Белене " да се употребява за VІІ блок ", сподели най-после тя и индиректно даде да се разбере, че в действителност към този момент смяна към статута на АЕЦ " Белене " няма.

Това би трябвало да реши Народното събрание, откакто му се показват всички разбори за реализацията на VІІ блок в " Козлодуй " с част от оборудването на " Белене ". Петкова сподели, че те ще се приготвят допустимо най-бързо, само че не уточни период, което слага под подозрение вероятността те да са подготвени до края на мандата на това ръководство, изтичащ в края на март.

" Това ще бъде пилотно, да видиме по какъв начин върви. Мисля, че това ще бъде добра тактика ", съобщи преди ден на държавното съвещание, одобрило отчета, министър председателят Бойко Борисов. Той добави, че подобен може да е методът и за създаване на VІІІ блок на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР