Одобрени са промени в решението за определяне на механизъм за

...
Одобрени са промени в решението за определяне на механизъм за
Коментари Харесай

Вижте всички решения на МС от днес

Одобрени са промени в решението за установяване на механизъм за съгласуваност и наблюдаване на структурни промени в границите на Европейския учебен срок

Със свое решение държавното управление одобри изменение на РМС № 667 от 2021 година за установяване на механизъм за съгласуваност и наблюдаване на структурни промени в границите на Европейския учебен срок.

Целта е да се отразят избрани несъответствия, които са в резултат от приемането на измененията в Устройствения устав на Министерството на финансите (ДВ, бр. 82 от 14.10.2022 г.). Те са свързани с новото название и спомагателни функционалности на дирекция " Европейски въпроси и стопански разбори " в структурата на МФ, които тя извършва по отношение на координацията на Европейския учебен срок на национално равнище.

Нов миг е допълнението на критериите, на база на които дирекция ЕВИА, в качеството си на Координационното звено в Министерството на финансите, изготвя приоритизиран лист на получените планови претенции по Инструмента за техническа поддръжка. Изменението отразява член 9, алинея 5 от Регламент (ЕС) 2021/240 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 година за основаване на Инструмента за техническа поддръжка. Предложена е и техническа редакция в декларацията за липса на двойно финансиране, която е част от всяко подадено искане за поддръжка към Координационното звено за кандидатстване по Инструмента за техническа поддръжка. Тя се обуславя от осъщественото преструктуриране на Държавната организация " Електронно ръководство " в Министерството на електронното ръководство.

ИСС ще се включи в измененията на закона за професионално обучение

Правителството разпореди на Икономическия и обществен съвет (ИСС) да създаде мнение за нужните промени и допълнения на Закона за професионалното обучение и образование (ЗПОО). Промените са нужни по отношение на осъществяването на стратегическите цели и задължения за промени по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Част от одобрените към този момент концептуални оферти за промени са ориентирани към валидиране на професионални познания, умения и пълномощия, входящо и изходящо просветително и квалификационно ниво за придобиване на професионална подготовка за лица, навършили 16 години, понижаване броя на рамковите стратегии, промени в държавните просветителни стандарти, въвеждане на система за следене на реализацията на приключилите професионално обучение и образование. Подготвя се и актуализация на описите със предпазени специалности и на описите с дефицит на експерти по специалности на всеки три години, както и усъвършенстване на критериите за определянето им.

Във връзка с промените в Министерството на образованието и науката е основана работна група с представители на изпълнителната власт, бизнеса, неправителствения бранш, работодателските организации и специалисти от разнообразни области. До два месеца се чака мнението на ИСС, което ще подкрепи процеса на формулиране на политики и ще способства за рационализиране на нормативната уредба.

Определен е Управляващият орган на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година

Министерският съвет взе решение, с което дефинира Управляващия орган на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България за интервала 2023-2027 година С това се дефинира органът, който дава отговор за ръководството и осъществяването на Плана, като той е и главното звено за контакти с Европейската комисия.

Функциите на Управляващ орган на Стратегическия проект ще се извършват от четири дирекции в Министерство на земеделието - дирекция " Директни заплащания ", дирекция " Развитие на селските региони ", дирекция " Пазарни ограничения и организация на производителите " и дирекция " Животновъдство ". Също по този начин са избрани дирекциите, които ще подкрепят Управляващия орган при осъществяването на неговите функционалности, като това са дирекции " Биологично произвеждане ", " Растениевъдство ", " Държавни помощи и регулации " и " Идентификация на земеделските имоти ".

Съгласно регламентите на Европейски Съюз всяка страна членка дефинира народен ръководещ орган за своя стратегически проект по Общата селскостопанска политика. 

Одобрен е отчет на министъра на защитата за установяване съществуването на главен интерес по отношение на реализирането на капиталов план

Министерският съвет одобри решение, с което дефинира съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната по смисъла на чл.149, ал.1, т.2 от Закона за публичните поръчки, който би трябвало да бъде предпазен при осъществяване на капиталов план " Придобиване на нови трикоординатни радари ".

Придобиването на 7 броя нови трикоординатни радари и съоръжение за предпазено опознаване на въздухоплавателни средства има за цел превъзмогване на недостига от качества за обезпечаване на дейно, непрестанно и надеждно наблюдаване и надзор на въздушното пространство при обезпечаване на въздушния суверенитет на Република България и осъществяването на съюзните задължения в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

Министерски съвет позволи даването на дерогация за износа на нефтопродукти, получени от съветски недопечен петрол за Украйна

Със свое решение държавното управление позволи даването на дерогация по член 3м, параграф 7, алинея 2 от Регламент (ЕС) 2022/2474 на Съвета от 16.12.2022 година за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

От 5 февруари 2023 година се позволява износът на нефтопродукти за Украйна, както и износът на избрани рафинирани нефтопродукти, получени от съветски недопечен петрол, импортиран въз основа на получената дерогация за трети страни. Това е належащо, с цел да се лимитират рисковете за околната среда и сигурността, защото сходни артикули не могат да бъдат съхранявани безвредно на територията на страната.

Правителството утвърди изплащането на 16 400 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет утвърди изплащането на 16 400 евро за обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейския съд по правата на индивида. От позиция на членове 3, 13 и 14 от Конвенцията жалбата се отнася до изказванията на жалбоподателя, че е бил измъчван от полицията и частни лица, както и до неналичието на дейно следствие в това отношение, стимулирано по-специално от дискриминационно отношение, учредено на ромския му генезис. Въпросите по обсъжданото дело съставляват добре открита процедура на Европейски съд по правата на човека. 

В сходство с политиката на Европейски съд по правата на човека да предизвиква другарските съглашения и в светлината на откритата му процедура, както и опцията на страните да сключат приятелско съглашение на съображение член 39 от Конвенцията, жалбоподателят одобри препоръчаната декларация за обезщетение за претърпените от него вреди. С одобряването от Европейски съд по правата на човека на постигнатото съглашение делото ще бъде прекъснато.

За извънсъдебното споразумяване на разногласието със подписване на приятелско съглашение, българското държавно управление одобри да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 16 400 евро за всички имуществени вреди, разноски и разходи.

Правителството утвърди изплащането на 5 000 евро общо обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет утвърди изплащането на 5 000 евро общо обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека. С жалбата се повдигат недоволства за нарушаване член 8 от Конвенцията независимо и по отношение на член 13 заради накърняване неприкосновеността на жилището и на фамилния живот.

Определенията, с които се позволява осъществяването на претършуване и изземване в жилищата и леките коли на жалбоподателите, съдържат бланкетни и фрагментарни претекстове, без да се изследва съответната нужда от осъществяване на следствените дейности и техния размер. Липсва извършен ефикасен правосъден надзор върху законността и нуждата на осъществените претърсвания и изземвания, доколкото в нито един миг не е било изяснено съответно какви документи и движимости, свързани с воденото наказателно произвеждане се е очаквало да бъдат открити в жилищата, в служебния кабинет на първия жалбоподател и леките коли на жалбоподателите.

Претърсване в жилището на шестата жалбоподателка е осъществено при изискванията на необходимост с следващо утвърждение от съд. В определението за одобрение на протокол, обективиращ резултат от претършуване и изземване липсва съответна информация, обосноваваща " действителната заплаха при неизвършване на това следствено деяние да се стигне до неспособност за събиране и опазване на доказателствата от голяма важност за вярното решение на делото ".

Жалбоподателите настояват нарушаване на член 6 § 1 от Конвенцията заради неналичието на достъп до съд, с цел да оспорят законността и нуждата на претърсванията. Съдът към този момент е имал опция да откри, че българското право не планува сходна правна опция ( " Илия Стефанов против България " № 65755/01, § 44).

В светлината на константната си процедура Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 5 000 евро.

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 253 671 лева по пет неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 253 671 лева, представляващи компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 04.10.2022 година - 06.12.2022 година

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) ръководството на 56 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на териториите на село Самуилово, село Михайлово и село Воденичарово, община Стара Загора, област Стара Загора. Това ще разреши реализацията на народен обект " Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 ", позиция 5 " Модернизация на железопътен сектор Оризово - Михайлово ".

По решение на държавното управление се отчуждават парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, нужни за построяването на пътен възел при км 102+753 към обект " Път 1-1 (Е-79) Обход на гр. Монтана от км 102+060 до км 114+512.20 ". Имотите, които подлежат на отчуждаване, са избрани според утвърждения обстоен организационен проект - парцеларен проект за трасето. Те се намират в землището на с. Долна Вереница, община Монтана, област Монтана. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Агенция " Пътна инфраструктура ". Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

В качеството си на концесионер по контракт за рандеман на въглища от " Източномаришки въглищен басейн ", " Мини Марица-изток " ЕАД ще получи четиринадесет парцела - обществена държавна благосъстоятелност като принадлежност към обекта на концесията. Имотите попадат в концесионната повърхност и се намират в землището на с. Главан, община Гълъбово, област Стара Загора. С актуалното решение се дава опция и правно съображение на концесионера - " Мини Марица Изток " ЕАД, да прави действия, свързани с осъществяване на концесионния контракт в парцелите.

С решение на Министерски съвет община Медковец получава собствеността върху парцел - частна държавна благосъстоятелност в с. Медковец. Имотът съставлява апартамент със застроена повърхност 59,68 кв. м дружно с прилежащо избено помещение с повърхност 6,12 кв. м. Жилището се намира на ул. " Георги Димитров " и ще бъде употребявано от община Медковец за обществени действия, свързани с настаняване на жители с открити жилищни потребности. Имотът, ръководен все още от регионалния шеф на Монтана, е с отпаднала нужда за регионалната администрация.

Правителството утвърди Меморандум за съгласие сред Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия и Организацията за развиване на дребните и междинните предприятия на Република Турция

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия на Република България и Организацията за развиване на дребните и междинните предприятия на Република Турция.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред Република България и Република Турция посредством общи начинания на двете организации.

В документа се планува двете организации да бъдат сътрудници в даването на благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от Република България и Република Турция. Двете страни поемат отговорности за продан на бизнес информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления, за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.

Българската и турската страна ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации, бизнес задачи и В2В събития.

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от изключителното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в изключителното съвещание на Съвета " Транспорт, телекомуникации и енергетика ”, част " Енергетика ”, извършено на 13 декември 2022 година, в гр. Брюксел.
В рамките на съвещанието бе извършен политически спор по предлагането на Европейска комисия за Регламент за основаване на механизъм за промяна на пазара за отбрана на жителите и стопанската система от прекалено високи цени. Предложението за Регламент е част от група краткотрайни ограничения за справяне с енергийната рецесия, които Съветът одобри през последните месеци.

След извършените интензивни полемики по текста, от енергийните министри на страните членки на Европейски Съюз е взето решение, че Съветът ще се стреми към реализиране на политическо съглашение по предлагането за Регламент на идващото съвещание на Съвета по енергетика на 19 декември 2022 година

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от постоянното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета " Транспорт, телекомуникации и енергетика ”, част " Енергетика ”, извършено на 19 декември 2022 година, в гр. Брюксел.
На извършеното съвещание енергийните министри реализираха политическо съглашение по предлагането за Регламент на Съвета за основаване на механизъм за промяна на пазара за отбрана на жителите и стопанската система от прекалено високи цени.

Министрите публично одобриха предложенията за Регламент на Съвета за подсилване на солидарността посредством по-добра съгласуваност на покупките на газ, на трансграничния продан на газ и на надеждните референтни индикатори за цените. Приет бе още Регламент за установяване на рамка за ускорение внедряването на сила от възобновими източници, като част от групата краткотрайни ограничения за справяне с енергийната рецесия.

В рамките на законодателните действия е показан отчет по напредъка на полемиките по Газовия законодателен пакет, който включва предложение за Директива по отношение на общите правила и предложение за Регламент за вътрешните пазари на възобновими газове, природен газ и водород.

Общи подходи на Съвета, като основа за подготовката за договаряния с Европейския парламент, са реализирани по предлагането за Регламент за понижаване на излъчванията от метан в енергийния бранш и по предлагането за Директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива (ЕС) 2018/2001 за поощряване потреблението на сила от възобновими източници, на Директива 2010/31/ЕС по отношение на енергийните характерности на постройките и на Директива 2012/27/ЕС по отношение на енергийната успеваемост.

Одобрен е Национален проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2023-2024 година

Правителството одобри Национален проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2023-2024 година Основната цел на документа е провеждането на единна политика по равнопоставеност на дамите и мъжете посредством осъществяване на включените в него ограничения на разнообразни институции и организации.

Мерките в проекта са структурирани в пет предпочитани области: равнопоставеност на дамите и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа самостоятелност, понижаване на разликите по пол в заплащането и приходите, поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете в процесите на взимане на решения. Сред предпочитаните сфери са още битката с насилието и отбраната и поддръжката на жертвите, както и превъзмогването на стандартите по пол и сексизма в разнообразни области на публичния живот.

В документа са планувани ограничения за по-добро съвместяване на професионалния и персоналния живот на родители с дребни деца и даване на претовареност на безработни посредством полагане на грижи за деца, поощряване на работодателите да наемат на работа безработни лица, развиване на уменията на безработни дами посредством професионално образование за повишение на присъединяване им на пазара на труда и други Включени са и действия, ориентирани към понижаване на разликите по пол в приходите и поощряване на равна степен на икономическа самостоятелност, даване на обществени услуги на жертви на принуждение повишение на информираността, медиен мониторинг и други

Планът следва правилата, задачите и целите на Националната тактика за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2021-2030 година Той е съотносим с националното законодателство и със стратегически документи и стратегии, които имат отношение към равнопоставеността на дамите и мъжете и кореспондира с интернационалните документи в региона на равнопоставеността на дамите и мъжете, недискриминацията и правата на индивида, към които България се е включила и има задължения за тяхното използване.

Правителството утвърди позицията на българската страна за присъединяване неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди позицията на българската страна за присъединяване в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност ( " Вътрешен пазар и промишленост ” и " Научни проучвания ”). То ще се организира в интервала 6-8 февруари 2023 година в Стокхолм, Швеция.

Основна тематика на съвещанието в частта " Вътрешен пазар и промишленост ” е зеленият преход. Министрите ще обсъдят благоприятни условия на единния пазар в поддръжката му, ограничения за активизиране на повече частно финансиране към него и по какъв начин комерсиалните и интернационалните партньорства могат да го поддържат.

Заседанието в частта " Научни проучвания ” включва диспути по отношение на научноизследователските инфраструктури по време на дигитален преход. Страните ще обсъдят увеличение на изгодата от научноизследователските данни и тяхното надеждно и заслужено научно издание. 

България ще поддържа кандидатурата на Кралство Саудитска Арабия за хазаин на ЕКСПО 2030

Министерският съвет одобри Решение за поддръжка на кандидатурата на Кралство Саудитска Арабия за хазаин на международното ревю ЕКСПО 2030. Кандидатурата на саудитската страна бе показана от Н. Пр. господин Фейсал бин Фадел Ал-Ибрахим, министър на стопанската система и планирането, по време на посещаване у нас.

Българската страна регистрира съществуващите връзки сред Република България и Кралство Саудитска Арабия и приема арабската страна като стратегически сътрудник в района на Близкия Изток. Изразената поддръжка и бъдещото присъединяване на България на международното ревю през 2030 година ще спомогне за по-нататъшно задълбочаване на културните и стопански връзки и усъвършенстване на двустранните връзки във всички области от съвместен интерес.

Динамичното развиване на Кралство Саудитска Арабия, необятното приложение на новите технологии, дружно със запазването на традициите и ангажирането на страната в битката с климатичните промени са измежду преимуществата на тяхната кандидатура. Очаква се поддръжката за кандидатурата на гр. Рияд за хазаин на ревюто ЕКСПО 2030 да способства доста за задълбочаване на търговско-икономическите връзки и увеличение на двустранната търговия и вложенията сред двете страни.

Правителството утвърди позицията на България за Съвета " Общи въпроси "

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет " Общи въпроси " (СОВ), което ще се организира на 6 февруари 2023 година в Брюксел.

Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще показа целите, включени в шестмесечната му стратегия - Сигурност - единство; Устойчивост - конкурентоспособност; Просперитет-екологичен и енергиен преход; Демократични полезности и господство на правото-основа на Европейски Съюз. България приветства задачите, които Шведското председателство си слага за построяването на по-силна, единна и конкурентоспособна Европа, която да бъде фактор на интернационалната сцена.
СОВ ще приготви съвещанието на изключителния Европейския съвет на 9 - 10 февруари, като организира полемика по плана на изводи на водачите, в който на този стадий са включени тематиките " Икономика " и " Миграция ". Предвижда се и част по " Украйна ", като текстът ще бъде показан след Срещата на върха Европейски Съюз - Украйна на 3 февруари 2023 година

Европейската комисия ще осведоми Съвета за настоящото развиване на връзките Европейски Съюз - Обединеното кралство (ОК) по отношение на използването на Споразумението за отдръпване на ОК от Европейски Съюз.

Одобрени са промени в Закона за Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Министерство на вътрешните работи. Мотивите за приемането на нормативните промени са условията за използването на Регламент/ЕС/ 2021/784 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2021 година по отношение на оправянето с разпространяването на терористично онлайн наличие, с който се откриват единни правила за справяне със злоупотребата с хостинг услуги за разпространяване на терористично онлайн наличие. 
С препоръчаните промени се цели обезпечаването на ефикасен механизъм за бързо унищожаване или блокиране на достъпа до терористично онлайн наличие, без да се засягат главните правила за независимост на изложение на мнение и на информация, в това число свободата и плурализма на медиите.

Съгласно условието на регламента за разписване на пълномощия на способен орган, натоварената за това конструкция е Главна дирекция " Борба с проведена престъпност " - тя ще издава заповед за унищожаване, с която от доставчика на хостинг услуги се изисква премахването или блокирането на достъпа до съответното наличие във всички страни членки - обвързване, което следва да се извърши допустимо най-бързо и във всички случаи до един час от приемането на заповедта. Предвид въвеждането на това обвързване структурата в Министерство на вътрешните работи организира среща с главните снабдители. На нея бяха разяснени бъдещите им задължения, набелязани бяха и начинания като част от акция за повишение на осведомеността. Амбицията е гарантирането на едно по-безопасно цифрово пространство и гладко действие на цифровия обединен пазар в отворено и демократично общество.

В проектозакона са изведени и ограничения по използването на Регламент/ЕС/ 2019/817 и Регламент /ЕС/ 2019/818 на Екологичен потенциал и на Съвета, с които е основана рамка за оперативна съгласуемост сред осведомителните системи на Европейски Съюз в региона на границите, визите, полицейското и правосъдното съдействие, убежището и миграцията. Това ще разреши на способените правоприлагащи органи да достъпват и употребяват взаимодопълващите се данни от Системата за влизане/излизане, Визовата осведомителна система. Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им, Евродак, Шенгенската осведомителна система и Европейската осведомителна система за съдимост на жители на трети страни. За задачата са планувани: европейски портал за търсене /ЕПТ/, обща услуга за биометрично сравнение /УБС/, общо вместилище на данни за идентичност /ОХДС/ и детектор за голям брой самоличности /ДМС/. Очакванията са: възстановяване на успеваемостта при инспекциите по външните граници; предотвратяването на противозаконната миграция; реализиране на висока степен на сигурност в страните членки; улеснение при установяването на идентичност, в това число и на незнайни лица: улеснение на установяването на самоличността на лицата, в това число и на незнайни, подкрепяне на напъните в битката против потреблението на подправена идентичност. От друга страна се реализира хармонизиране на условията за качество на данните на съответните осведомителни системи на Европейски Съюз, улеснение на техническото и оперативното им използване от способените национални органи, усилване на гаранциите за сигурността и за отбрана на данните, усъвършенстване на достъпа до СВИ, ВИС, IAS и Евродак за задачите на предотвратяването, разкриването или следствието на терористични или други тежки закононарушения.

В законопроекта е заложен и нов член 164 в, отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата/осиновителя/- смяна в сходство условието, заложено в Директива /ЕС/ 1158 на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. По този метод се обезпечава правото на държавните чиновници със статут по този закон да употребяват отпуск по член 164 в от Кодекса на труда.
Предвижда се уеднаквяване на метода при установяване на размерите на премиите и оценките, с които могат да бъдат удостоявани чиновниците на министерството, като се планува това да става с подзаконов нормативен акт - разпоредба на министъра на вътрешните работи.

Министерският съвет утвърди Законопроект за изменение и допълнение па Закона за културното завещание

Министерският съвет одобри решение за одобрение на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното завещание.

Със законопроекта е препоръчано изменение на член 30, алинея 6, като се планува разрешението за осъществяване на музейна активност от частен музей да се лишава с стимулирана заповед на министъра на културата по стимулирано предложение на шефа на Инспектората за запазване на културното завещание, когато:
- непрекъснатата или краткотрайна експозиция на музея е отворена за гости по-малко от 100 дни в годината;
- в случаите на член 192, алинея 1, т. 2, писмен знак " а " нарушаванията не бъдат прекратени в избрания срок;
- музеят престане да отговоря на някое от условията по член 25, алинея 1, т. 1 - 4;
- в музея се съхраняват неидентифицирани и нерегистрирани по реда на наредбата по член 34, алинея 6 и наредбата по член 107, алинея 1 движими културни полезности.

Предвижда се издаването на разпоредба на министъра на културата: за установяване реда за реализиране на съгласувателната процедура по раздел V " Териториалноустройствена отбрана " на глава пета на Закона за културното завещание.

Регламентират се условията към някои захари, предопределени за консумация от индивида

Правителството одобри разпоредба, с която се дефинират условия по отношение на състава, характерностите, наименованията и методите за разбор на захарите, предопределени за консумация от индивида. Захарите, които се пускат на пазара или се влагат в артикули, предопределени за човешка консумация, би трябвало да дават отговор на условията, заложени в документа. В него се показва, че те би трябвало да дават отговор на избрани стойности във връзка с поляризация, наличие на инвертна захар, загуба на маса при сушене, цвят и наличие на пепел.

Наредбата включва и информацията, обвързвана с етикетирането на продуктите при предлагането им на пазара в страната. Нетното тегло на авансово опаковани захари с маса под 5 гр. може да не се показва върху етикета. При етикетирането на захарите се съблюдават условията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година за даването на информация за храните на потребителите.

Разпоредбите в плана на разпоредба са прецизирани и съобразени с настъпилите промени в правото на Европейския съюз, както и в националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за ръководство на агрохранителната верига.

Прилагането на новите разпореждания ще улеснят и подобрят осъществяването на формалния надзор при предложение на пазара на захар за консумация.

Изменя се Правилникът за устройството и активността на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и активността на Министерството на вътрешните работи.

Чрез нормативните промени се уточняват разпоредбите по отношение на организацията на активността на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " и Главна дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ".
Допълват се характерните условия за назначение на държавни чиновници със статут по Закона за държавния чиновник за осъществяването на действия, свързани с ръководството на парцели и движимости - държавна благосъстоятелност.

Изменя се Устройственият устав на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата "

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП), с което се вършат промени и в Правилника за състава, финансирането, функционалностите, дилемите и реда за реализиране на активността на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата (ДОККПБДП).

Промените са направени по отношение на влизане в действие на Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, обнародван в " Държавен вестник " бр. 23 от 19.03.2021 г " с който се направиха промени и в Закона за придвижването по пътитпятя и в Закона за автомобилните транспорти.

Промяната в правилниците на ДАБДП и ДОККПБДП произтича също от транспонирането в националното ни законодателство на наредбите на Директива (ЕС) 2019/1936 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година за изменение на Директива 2008/96/ЕО по отношение на ръководството на сигурността на пътните инфраструктури.

С тези промени се внасят промени в регламентацията на функционалностите и компетентността на ръководителя на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", в това число в областта на интелигентните транспортни системи и в пълномощията за осъществяване на инспекции за повишение сигурността на придвижването по пътищата.

Целта на признатия акт на Министерски съвет е реализиране на цялостно сходство сред законовата и подзаконовата нормативна уредба на пълномощията и активността на ДАБДП и ДОККПБДП.

Правителството одобри отчета за активността през 2022 година на Съвета по европейските въпроси

Министерският съвет одобри Годишния отчет за активността на Съвета по европейските въпроси през 2022 година
Докладът съдържа информация за взетите от СЕВ решения в осъществяване на отговорностите, предоставени му с Постановление на Министерски съвет 85/2007 в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейския съюз и за гарантиране пълноценното присъединяване на България в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, както и във връзка с мониторинга на осъществяването на уговорките, произлизащи от участието на страната в Европейски Съюз.

През 2022 година СЕВ възвърне естествения си темп на работа от интервала преди епидемиологичното разпространяване на COVID-19 и организираше постоянни съвещания всяка седмица, като по този метод се обезпечи координираното присъединяване на България в процеса на взимане на решения в границите на Европейски Съюз. През миналата година СЕВ одобри общо 582 решения, отразени в 53 протокола от 33 присъствени съвещания, две съвещания, извършени посредством видеоконферентна връзка, и от 18 процедури за неприсъствено взимане на решения. 

Динамичната конюнктура, провокирана от превъзмогване на следствията от пандемията от COVID-19, само че и от експанзията на Русия против Украйна, наложи правенето на националните позиции и за свикани 12 изключителни съвещания на Съвета на Европейски Съюз, както и за две изключителни срещи на Европейския съвет.

Продължаващата наклонност Европейската комисия да разгласява законодателни оферти с водоравен темперамент, както и такива за решение на зародилите рецесии посредством вменяване на нови задължения за страните членки, изискваше високо равнище на съгласуваност и предварителна координация в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз, за което Секретариатът на СЕВ сътвори нужните условия.

Публичност и бистрота в работата на СЕВ се осигуряваха посредством постоянно издание на информация във FB-страницата на координационния механизъм по въпросите на EC (https://www.facebook.com/profile.php?id=100066894102281) по отношение на българските позиции, които ще бъдат защитавани в Съвета на Европейски Съюз, както и по настоящи тематики от дневния ред на Европейски Съюз, като наклонността е към разширение кръга на потребителите на тази информация. 

Действието на краткотрайната протекция на разселените лица от Украйна на територията на България се удължава с една година

Министерският съвет одобри Решение за изменение на РМС № 144 от 10 март 2022 година за даване на краткотрайна протекция на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България, с което действието на краткотрайната протекция на разселените лица от Украйна на територията на Република България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 година, в сходство решението на Европейската комисия за удължение действието на Директивата за краткотрайна протекция.

Правителството одобри също по този начин Решение за изменение на РМС № 642 от 4 август 2016 година за одобряване на мостри на регистрационни карти, които се издават от Държавната организация за бежанците при Министерския съвет, с което се дефинира период за пререгистрация на лицата, разселени от Украйна, с предоставена краткотрайна протекция, по отношение на удължение на периода на краткотрайната протекция на територията на Република България до 4 март 2024 година Процесът по пререгистрация ще стартира при започване на м. февруари 2023 година и ще продължи до 31 март 2023 година

Министерският съвет взе протоколно Решение за основаване безплатно право на прилагане на постройка за административните потребности на Министерство на туризма

Министерски съвет взе протоколно Решение по отношение на основаване безплатно право на прилагане на постройка, находяща се в гр. София, Столична община, регион Средец, ул. " Съборна " № 1 за административните потребности на Министерство на туризма.
Във връзка с него министърът на външните работи и министърът на туризма би трябвало да подхващат нужните дейности за подписване на четиригодишен контракт сред " Агенция дипломатически парцели в страната " ЕООД и Министерство на туризма за безплатно прилагане на постройката.

Протоколното решение се взема след отчет, импортиран в Министерския съвет от Николай Милков - министър на външните работи, и Илин Димитров -министър на туризма.

Министерство на туризма в качеството си на ползвател се ангажира и отсега нататък с вдишване на всички настоящи разноски и разноските по поддържането на парцела, в това число " такса битови боклуци " и налог здания.

Правителството позволи с над 776 млн. лева да бъдат финансирани действия по подписани контракти за поддържане и създаване на пътната инфраструктура

Министерският съвет утвърди финансиране на действия по член 11, алинея 2, т. 2 от Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година посредством бюджета на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в размер на 776 272 700 лева

Предоставянето на спомагателен предел, се постанова заради това, че до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, Агенция " Пътна инфраструктура " разполага с извънредно незадоволителни средства за осъществяване на главните си действия по обезпечаване на сигурност на придвижването по републиканската пътна мрежа.

Финансовият запас, който е в границите на одобрения с РМС № 268/2022 година таван на разноските на Министерство на регионалното развитие за 2023 година с отразени промени, произлизащи от влезнали в действие нормативни а
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР