Одобрени 89 нови лекарства, нова регулация на клиничните изпитвания, по-добра

...
Одобрени 89 нови лекарства, нова регулация на клиничните изпитвания, по-добра
Коментари Харесай

Емер Кук: Изпращаме 2022 с 89 одобрени нови лекарства и нов регламент за клиничните изпитвания

Одобрени 89 нови медикаменти, нова регулация на клиничните изпитвания, по-добра подготвеност за посрещане на епидемиологични обстановки, бърза оценка на лекарствени артикули по процедурата на Европейски Съюз „ Лекарства за всички “ (EU-M4All) за страни отвън общността – това е в резюме равносметката от активността на Европейската организация по медикаментите през отиващата си 2022 година съгласно оценката на нейния шеф Емер Кук.

В своето предновогодишно послание ръководителката на европейския лекарствен регулатор отбелязва, че разширеният мандат, възложен на организацията от ЕK заради изключителната пандемична обстановка е разрешил на специалистите на ЕMA да вкарат нови принадлежности за ефикасен отговор на бъдещи рецесии в публичното здраве, за справяне с дефицита на медикаменти и възстановяване на мониторинга на медицинските произведения и процедурите за тяхното разрешаване.

„ Регламентът за клиничните изпитвания, който влезе в действие през януари 2022 година, както и Информационната система за клиничните изпитвания, или CTIS, стартирана по същото време, имат за цел да съживят още веднъж клиничните проучвания в Европейски Съюз “, акцентира още Емер Кук. По думите й, това е една огромна самодейност за ръководство на измененията, които се състоят главно в прекосяване от напълно национални системи към система с едно подаване на данни в Европейски Съюз, координирана оценка сред държавите-членки и високи равнища на бистрота, невиждани до момента за клиничните изпитвания.

„ Работим интензивно, с цел да реализираме идващия стадий от CTIS - наложителното потребление на системата от 31 януари 2023 година “, показва директорката на ЕMA.

Като е предоставила бърза оценка на нова ваксина против тресчица денга и две лекувания за диабет, организацията е съдействала за решаването на значими проблеми на публичното здраве отвън Европейския съюз (ЕС), споделя още Емер Кук.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР