Одобрената от парламента още през ноември 2023 г. военна помощ

...
Одобрената от парламента още през ноември 2023 г. военна помощ
Коментари Харесай

Българските БТР-и най-после тръгват за Украйна

Одобрената от Народното събрание още през ноември 2023 година военна помощ за Украйна - 100 бронетранспортьора (БТР) от складовете на Министерство на вътрешните работи - най-сетне потегля от България към нападнатата от Русия страна.

Новината заяви министърът на защитата Тодор Тагарев с обява във Facebook.

Решението за даването на старите БТР-и на Киев беше взето от Народното събрание със 152 гласа поддръжка. " За " гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, както и от част от групата на " ИТН ". Българска социалистическа партия и " Възраждане " бяха " срещу ".

100-те машини са създадени още през 60-те години на предишния век и последно са употребявани по време на така наречен Възродителен развой в края на 80-те години. Те от дълго време са с отпаднала нужда за българските сили за сигурност и не се употребяват за защита на границата, тъй като са тежки и несъответствуващи в по-лошо време.

Въпреки това през декември машините да бъдат дарени на Украйна. Народното събрание обаче препотвърди волята си.

Неотдавна министър Тагарев изясни забавянето на доставката с това, че логистиката за такава огромна пратка към воюващата против агресора Москва Украйна е комплицирана, изисква и финансови средства.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР