Одеса. Днес навършват 170 години от рождението на Христо Ботев

...
Одеса. Днес навършват 170 години от рождението на Христо Ботев
Коментари Харесай

Юрий Граматик, Конгрес на българите в Украйна: Христо Ботев е бил учител в с. Задунаевка и град Измаил, спомените за което все още са живи сред местните българи

Одеса. Днес навършват 170 години от рождението на Христо Ботев – знак на родолюбие и на непрекъсната битка за свободата на България. Животът му е бил къс, само че изпълнен с трагични събития, минавайки през които, той съумява посредством словото да сплоти хиляди хора към себе си и дружно с тях да води борби против турските поробители. Това сподели президентът на Всеукраинската социална организация „ Конгрес на българите в Украйна “ във връзка годишнината от рождението на българския бунтовник, стихотворец, държавник и журналист, оповестиха от организацията . „ Христо Ботев е тясно обвързван с Одеса и българите в Бесарабия. В Одеса той учи и стартира да осъществя креативния си капацитет, като написа първото си стихотворение „ Майце се “. В село Задунаевка и град Измаил (Одеска област) той работи като преподавател, спомените за което към момента са живи измежду локалните българи.
Христо Ботев е една от най-ярките персони от българската история през Възрожденския интервал. Неговото творчество оставя бездънен отпечатък в българската литература, а гениалните му творби са настоящи и през днешния ден.
За да запазим нашата еднаквост, ние не би трябвало да забравяме за приноса на Ботев, а всевъзможни полемики по отношение на проучването на неговите произведения в учебните заведения са невисок опит за смяна на историческите обстоятелства. Нека не допуснем това да се случва, дано помним делата на нашите герои и възпитаваме нашите деца с обич към родното. Пожелавам Ви разцвет, дано делата ни носят триумф, а българското живее в сърцата ни, където и да сме по света “, сподели още Граматик.
Днес по самодейност на Конгресът на българите в Украйна организира гала на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Одеса. Пред бюста на стихотворец и бунтовник се бяха събрали представителите на организацията, на Българския културно-просветен център „ Аз Буки Веди ”, Одеския български трагичен спектакъл, Българския юношески клуб „ Актив ” и други българи.
Паметникът на Христо Ботев в Одеса бе открит на 13 ноември 2009 година по самодейност на Конгреса на българите в Украйна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР