Очертаващата се тенденция на намаление на раждаемостта, интензивните процеси на

...
Очертаващата се тенденция на намаление на раждаемостта, интензивните процеси на
Коментари Харесай

Учен: Налице са дълбинни промени в демографския режим на България

Очертаващата се наклонност на понижение на раждаемостта, интензивните процеси на отсрочване на ражданията към по-късни възрасти, смяната в динамичността на първите, вторите раждания, изменящите се фамилни модели демонстрират, че са налице дълбинни промени в демографския режим на страната, което данните от последното броене отразяват. Това сподели доцент доктор Елица Димитрова от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките на полемика " Влияние на броя и структурата на популацията на България върху публичните, обществените и икономическите процеси в страната ".

Обсъждането е в границите на семинар на тематика " Преброяване 2021 - Резултати. Етно-демографски характерности на популацията – етническа принадлежност, изповедание, майчин език, набожност " в к.к. " Боровец ", проведен от Националния статистически институт. Днес е вторият финален ден на семинара.

Във взаимоотношение с високата смъртност и миграцията понижението на раждаемостта води до понижение на младите генерации и увеличение на каузи на възрастното население, което също е очевидно и от данните от последното броене, уточни още ученият.

Тя посочи, че този развой има значими стопански и обществени последици, тъй като той е обвързван с по-голямо натоварване на стопански дейните хора във връзка с разпределението на приходите към стопански неактивните групи на популацията. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР